TwitterFacebookPinterestGoogle+

Europske vrijednosti dovedene su u pitanje

  • Written by:

U nizu rasprava o budućnosti Europe s državnicima država članica Europske unije, europarlamentarci su u srijedu, 30. svibnja imali prilike čuti govor premijera Luksemburga Xaviera Bettela te s njime raspravljati o perspektivama i izazovima s kojima je suočena Europska unija.

Hrvatska zastupnica Marijana Petir rekla je da su “naše europske vrijednosti ozbiljno dovedene u pitanje, a najviše smo za to odgovorni sami jer donošenjem zakona protiv života, protiv obitelji, protiv naših kršćanskih korijena ne doprinosimo vlastitom napretku nego baš suprotno“.

Ona je upozorila i na sve veće i očigledne razlike između novih i starih država članica, zapadne i istočne Europe, kako u pravima, tako i u standardu života. Podsjetila je kako Hrvatska, Rumunjska i Bugarska još uvijek nisu članice schengenskog prostora te građani tih država članica još uvijek ne uživaju slobodu kretanja u potpunosti – bez graničnih kontrola.

„Na naše tržište stižu proizvodi lošije kvalitete pa bi se moglo pomisliti da se na nas gleda kao na građane drugog reda. To je opasno i ponižavajuće jer ono što nije dobro za vas, nije dobro niti za nas!“, rekla je Petir upozoravajući na razlike u kvaliteti proizvoda na tržištima država članica te apelirajući na ukidanje te diskriminacije koja se događa u novijim državama članicama EU, između ostalog i u Hrvatskoj kao najmlađoj članici. „Iako se pozivamo na europske vrijednosti, čini se da ih ne baštinimo svi na isti način“, rekla je Petir.

Zastupnica Petir dotakla se i migracija i sigurnosne situacije koja predstavlja veliki izazov za Europu tražeći konkretne mjere koje će zaustaviti radikalizaciju koja se događa u srcu Europe. Podsjetimo, u belgijskom gradu Liegeu večer uoči rasprave o budućnosti Europe muškarac na uvjetnom otpustu iz zatvora ubio je troje ljudi (dvije policijske službenice i slučajnog prolaznika) te uzeo djelatnicu obližnje škole za taokinju prije negoli ga je policija upucala. Pri napadu je ranjeno još četvero belgijskih policajaca. Lokalna policija napad tretira kao teroristički te je otvorena istraga u tom smjeru, a nagađa se da je napadač vjerojatno radikaliziran u zatvoru.

Izvor: hu-benedikt.hr

Komentari