Zagreb – Mjesto velikih odluka za Svjetsku i Europsku koordinaciju katoličkih liječnika

Međunarodno udruženje katoličkih liječnika tijekom 25. Svjetskog kongresa katoličkih liječnika u Zagrebu ordržalo je svoju generalnu skupštinu na kojoj je izabrano novo vodstvo. Za novog predsjednika FIAMC-a izabran je dr. Bernard Ars, za dopredsjednika dr. John Lane, za generalnog tajnika dr. Niklaus Valdis,  a za rizničara dr. Ermanno Pavesi.

Govoreći o  svojim prioritetima svojeg predsjedništva Ars je istaknuo kako će poticati duhovni rast katoličkih liječnika, prenositi kršćanske vrijednosti i razvijati još veće suosjećanje s pacijentima.

Prvi puta u povijesti dio Europske udruge katoličkih liječničkih društava (FEAMC) postale su i sekcije Doktori dentalne medicine (DDM) i Sekcija mladih (SM), odlučio je danas na svom zasjedanju Upravni odbor udruge. Radi se o sekcijama Hrvatskog katoličkog liječničkog društva (HKLD), a u FEAMC su prihvaćeni njihovi predstavnici mr. sc. Žarko Udiljak, dr. med.dent., predsjednik Sekcije doktora dentalne medicine HKLD-a i Mateja Šegović, dr.med, predsjednica sekcije mladih HKLD-a.

Ovo je veliki trenutak za Europsku, ali i Svjetsku udrugu katoličkih liječnička, jer do sada te sekcije nisu bile uključene u rad europske krovne udruge. To je ujedno i veliko priznanje Hrvatskom katoličkom liječničkom društvu (HKLD); njegovoj predsjednici dr. Ani Planinc-Peraici i prof. Jasenki Markeljević koja je zastupala interese doktora dentalne medicine i mladih (studenata medicine i mladih liječnika) kao članica Upravnog odbora FEAMC-a, te znala predstaviti vrijednost njihovih doprinosa.

Upravo je Sekcija DDM HKLD-a organizirala zajedno s Hrvatskom komorom dentalne medicine prvi kongres na temu Etika u dentalnoj medicini s međunarodnim sudjelovanjem. Govoreći o nužnosti etike u dentalnoj medicini dr. Žarko Udiljak ističe kako je ona važna kako i u odnosu između kolega, a pogotovo u odnosu liječnika i pacijenta. Ističe nedavno provedeno istraživanje u Kanadi gdje velika većina ispitanika doktore dentalne medicine smatra poduzetnicima, a ne liječnicima, što je, smatra dr. Udiljak, poražavajuće.

Govoreći o aktualnim izazovima koji su pred dentalnom strukom dr. Udiljak naglašava: „Danas se kozmetički dentalni zahvati reklamiraju svugdje, reklame su napadne bez ikakvih upozorenja na moguće posljedice. Novac je veliki pokretač svugdje pa i kod nas i postavlja se pitanje gdje je tu liječnička etika i savjest – gdje su granice? Vrlo je potrebno i važno o tome govoriti i na to upozoravati, jer nije svejedno hoće li ordinaciju voditi liječnik ili korporacija koja će tiskati zubnu protetiku, a posao prepustiti tehničaru koji nije dentalne struke“.

 „Uz teorijska i praktična znanja stečena tijekom studija i rada, mladim liječnicima i ostalim djelatnicima u području zdravstva je potrebna formacija i edukacija i na području medicinske etike kako bi se lakše mogli suočavati s etičkim dilemama s kojima će se susretati na profesionalnom planu, posebno vezano za dostojanstvo i život ljudske osobe.“

Na Kongresu sudjeluje više od 100 mladih liječnika, stomatologa, farmaceuta i studenata. Oni su organizator prvog Simpozija za mlade u povijesti Svjetskih kongresa katoličkih liječnika. Uz organizaciju Simpozija, svoj su doprinos Kongresu dali i kroz pomoć u tehničkoj organizaciji, kroz poster prezentacije znanstvenih radova, aktivnim izlaganjima, pripremom okruglog stola na temu „Afirmacija kulture života“ te interaktivnih radionica za studente i mlade liječnike.

Izvor: Davorka Gašparović; Foto: Jerko Ban

Odgovori

Skip to content