Udruga OPG-a Hrvatske Život: Katastrofalno stanje u odobravanju projekata iz mjere 4

U nastavku donosimo priopćenje Udruge OPG-a Hrvatske Život.

Cijelu 2017. godinu iz Ministarstva poljoprivrede i Agencije pršte izjave o brzom rješavanju (90 dana) natječaja iz mjere 4 i dobivanju odluka o dodjeli sredstava.

Zapravo je situacija ista ili čak i gora nego što je bila na prijašnjim natječajima. U 2017. godini je u mjeri 4 bilo 6 natječaja na kojima je i administrativnu kontrolu prošlo 225 korisnika, a do danas od njih 225 samo 25 je prošlo II administrativnu kontrolu, oni to zovu odluka o dodjeli sredstava. Što znači da je prošlo 14 mjeseci a još nije završen natječaj i da nema nikakvog govora o brzom rješavanju natječaja a pogotovo o rješavanju natječaja u 90 dana. Kao primjer navodimo natječaj iz kraja 2015 koji je kompletno obrađen za 15 mjeseci, a sada za 14 mjeseci nije kompletno obrađeno niti 12% .

Očito je da promjenom pravilnika natječaja uvođenjem dvije administrativne kontrole i treće na kraju projekta uz ne smanjivanje kompliciranosti natječaja, Ministarstvo nije ubrzalo odobravanje projekata.

Kao prvo javnost treba upoznati da nikome od prijavljenih na natječaj koji su prošli i administrativnu kontrolu, koja je trajala oko 150 dana, nisu dodijeljena nikakva sredstva a isto tako prema odlukama koje su dobivali poljoprivrednici koji su se prijavili na natječaj nitko od njih ne može pokrenuti projekt jer ima ta odluka (o dodjeli sredstava) ne znači da su prošli na natječaju a kamoli da su već dobili sredstva. Zapravo je to bilo dezinformiranje javnosti o brzini rada agencije jer svi oni koji su dobili odluku o dodjeli sredstava (što lijepo zvuči u javnosti) zapravo su dobili odluku da su prošli i administrativnu kontrolu i da to ne znači da su prošli na natječaju, a kamoli da su već dobili sredstva jer iza te prve odluke poljoprivrednike čeka još dugi put do samog prolaza na natječaju tj. prolaska II administrativne kontrole što može potrajati i više od godinu dana.

Ono što je također sada vidljivo da se Mjera 4 ruralnog razvoja u natječaju iz 2017 g. podijelila na 2 natječaja do SO 250.000 € i iznad 250.000 €, što znači da za njih 400 poljoprivrednih gospodarstava koji imaju SO  iznad 250.000 €  raspisan poseban natječaj i imaju na raspolaganju 80.000.000 Kn, a svi ostali, 100.000 gospodarstava, ima na raspolaganju 120.000.000 Kn a slično i kod poticaja, toliko o brizi za male poljoprivrednike.

Godine 2018. novi udar na mlade i male poljoprivrednike napravljen je kroz izmjene pravilnika za Mjeru 4 pa se u novom pravilniku ograničava visina-iznos projekta za male poljoprivrednike i skraćuje status mladog poljoprivrednika na 5 godina.

Udruga OPG-a Hrvatske Život

Odgovori

Skip to content