Ispraćaj Olivera bit će u utorak na splitskoj Rivi, katamaran će ga zatim posljednji put odvesti na njegovu Korčulu

Rijetko su koje nedjelje ovoga ljeta telefoni u hrvatskim domovima, a i šire, zvonili tako rano. Vijest o odlasku velikog Olivera Dragojevića munjevito je odjeknula u zemlji i susjedstvu, eterom su zavladale njegove antologijske izvedbe, a na vijest o smrti nitko nije ostao imun. Koliko god su svi znali da pjevač vodi bitku života na lošu vijest nisu bili spremni vjerujući u pozitivan ishod. Do zadnjega su isto vjerovali članovi njegove obitelji i kolege koje su čitav dan javno izražavali tugu i sućut povodom smrti pjevača s kojim su mnogi od njih snimili duet. Jer Oliver, poznato je, nikoga nije odbijao… Ni kolege ni publiku. Svima oduvijek pristupačan, pa i novinarima s kojima nije izbjegavao komunikaciju niti za trajanja borbe s teškom bolešću. Zato mu se svi oni žele odužiti posljednjim pozdravom, a ponajprije njegovi sugrađani u Splitu, dakako i mještani rodne mu Vele Luke koja je bila njegovo najdraže utočište.

U Veloj Luci će biti i Oliverovo posljednje počivalište – obitelj pogreb planira u srijedu nakon što bi se u Splitu u utorak trebala održati veličanstvena komemoracija koju su počeli pripremati u splitskoj podružnici Hrvatske glazbene unije u suradnji s Gradom Splitom. Gradonačelnik Andro Krstulović Opara je, doznajemo, čim je čuo tužnu vijest, stupio u kontakt s obitelji kako bi grad dostojno ispratio svog glazbenog velikana. Jer Splićani su Velolučanina Olivera doživljavali svojim. U gradu pod Marjanom je sagradio dom, tu su mu rođeni i sinovi i unučad, svi članovi obitelji žive u Splitu.

Potresena obitelj Dragojević nije namjeravala organizirati pogreb mimo uobičajenog, ali se odmah ujutro uključio gradonačelnik Andro Krstulović Opara kazavši kako mu je želja da se Split dostojno oprosti od Olivera, jer je to naprosto želja prevelikog broja ljudi, koji se žele posljednji put pozdravati s voljenim pjevačem.

– Tek sutra ćemo imati službenu potvrdu, još je sve u dogovorima. Još se dogovaramo… Tražimo termine, dogovaramo satnicu. Sve moramo uskladiti s obitelji, a treba sve iskoordinirati i s Velom Lukom – kazao nam je splitski skladatelj Tomislav Mrduljaš, koji se uključio u pripremu splitske komemoracije, kao spona između obitelji Dragojević i Grada Splita.

– U svakom slučaju, riječ je o čovjeku koji zaslužuje najveći ispraćaj – naglasio je Mrduljaš ne htijući prerano istrčavati s detaljima i preciznim terminima javnog ispraćaja u Splitu. Doznajemo kako se u utorak u kasnim poslijepodnevnim satima, kad mine vrućina, planira komemoracija na Prokurativama i Rivi, nakon koje će se lijes s Oliverovim posmrtnim ostacima u ranim večernjim satima katamaranom uputiti prema Veloj Luci. Gradonačelnik Andro Krstulović Opara naručio je posebnu katamaransku liniju (i Jadrolinija je Oliverova veza s rodnim otokom, jer je njezinim trajektima često putovao u svoj prvi dom), kao i posebno vozilo koje će lijes s Oliverom provesti od crkve sv. Frane na Rivi do Lučke kapetanije. Na njegovom posljednjem putovanju u Velu Luku Olivera će pratiti članovi obitelji i kolege i prijatelja iz grupe Dupini, s kojima je desetljećima surađivao.

Sve glazbene udruge i organizacije sa sjedištem u Zagrebu također, doznajemo, planiraju organizirati komemoraciju, no trebat će nešto vremena dok se svi okupe i organiziraju, jer zbog brojnih koncertnih obveza i odmora mnogi glazbenici trenutno ne borave u metropoli.

– Svi smo u šoku, sigurno ćemo imati komemoraciju. Vjerojatno polovicom kolovoza. Moramo se svi sabrati, pa tek onda skupiti i vidjeti što kako i kad – kazao nam je jedan od Oliverovih kolega, jedva susprežući suze.

Oliver je posljednji put u Veloj Luci boravio prije odlaska u bolnicu. Poželio se malo maknuti iz Splita u kojemu je počela turistička sezona, grad je već u svibnju bio sve krcatiji ljudima. A Vela Luka bila je Oliverov spokoj – u rodnom je mjestu bio neopterećen, svoj na svome, okružen prijateljima i, neizmjerno mu važnim, morem. 

Izvor: Slobodna Dalmacija

Odgovori

Skip to content