TwitterFacebookPinterestGoogle+

DA SE NE ZABORAVI 29. kolovoza 1991. Pokolj u Skeli kod Gline

  • Written by:

Velikosrpske vojne postrojbe su 29. kolovoza 1991. ubile 10 hrvatskih civila u Skeli kod Gline a selo su spalili. Selo Skela se nalazi na području općine Glina.

U Domovinskom ratu na području općine Glina je poginulo 396 osoba, od toga više od 300 civila (većinom osobe starije od 60 godina, život je izgubilo i petoro djece). Bio je to ratni zločin i etničko čišćenje za koji zločinci nisu odgovarali.

Oružana pobuna na Banovini, srpanj 1991.

Oružana pobuna na Banovini započinje nakon objave Deklaracije o neovisnosti Republike Hrvatske (25. lipnja 1991.). Prvi napad na policijsku postaju u Glini bio je 26. lipnja 1991. godine. Teroriste je naoružala JNA.

Drugi napad na bio 15. srpnja 1991. godine te 26. srpnja 1991. godine.Pobunjenici su ranili 5 hrvatskih policajaca a 16 policajaca su zarobili i odveli u kninski zatvor  gdje su ih zlostavljali. Zarobljeni policajci su razmijenjeni 14. kolovoza 1991. godine.

JNA je zaštitila pobunjenika kada su specijalci AT jedinice Lučko potjerali pobunjenike iz policijske postaje ali nisu mogli osloboditi zarobljene policajce jer ih je u tome onemogućila JNA.

Istog 26. srpnja velikosrpske su snage zarobili i masakrirali hrvatske civile u Kuljanima, napale hrvatske policajce u Zamlačama i počinili masakr nad njima, te napali Kozibrod.

Sljedećeg dana, 27. srpnja 1991., pobunjeni Srbi koje je ohrabrila pomoć JNA, ponovo su napali policijsku postaju i naselje Jukinac i u tom su pokušaju okupirali cijeli grad Glinu. Istog dana velikosrpske snage napale su obližnja hrvatska sela u Pounju, Strugu i Zamlaču. U Strugisu četnici masakrirali petoricu zarobljenih, ranjenih pripadnika MUP-a.

Zbog nedostatka ljudstva i oružja hrvatska policije je napustila policijsku postaju i zajedno s narodom krenula u progonstvo.

Marko Jukić/hu-benedikt.hr

Komentari