TwitterFacebookPinterestGoogle+

Biskup Košić: Neka Ivan Krstitelj zagovara da obitelji ostanu čvrste

  • Written by:

Blagdan Glavosjeka sv. Ivana Krstitelja, svog zaštitnika, svečano je u srijedu 29. kolovoza proslavilo selo Mračaj u župi Hrvatska Kostajnica. Središnje misno slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu sa svećenicima Dubičko-kostajničkoga dekanata i domaćim župnikom fra Stjepanom Jambrošićem. 

Govoreći u homiliji o zaštitniku toga mjesta, biskup je napomenuo da je uz Isusa i Mariju on jedini svetac kojem slavimo i rođendan i dan smrti. „Ovo nije bez razloga jer je i sam Isus za njega rekao da je najveći rođen od žene. Doista, Ivan Krstitelj je zadnji u nizu velikih starozavjetnih proroka koji su naviještali Krista, a on ga je i pokazao rekavši: ‘Evo Jaganjca Božjega, evo onoga koji oduzima grijehe svijeta’. Dodao je kako danas osobito razmišljamo o Ivanovu specifičnom mučeništvu i kraju života. 

„Za većinu mučenika postojala je dvojba ići za Kristom ili pohuliti na Isusovo ime. I naš zaštitnik biskupije sv. Kvirin sisački bio je mučenik jer je bačen s mlinskim kamenom na vratu u rijeku te se nije htio odreći svog Učitelja. Takvi su bili mučenici do dana današnjeg, a jedan od suvremenih bio je i bl. Alojzije Stepinac jer nije htio Katoličku Crkvu u Hrvatskoj odvojiti od Rimskog biskupa.

Ivan Krstitelj mučenik je zbog pravednosti. Nije direktno pitan vjeruje li u Krista i hoće li ga se odreći, nego je bio mučen, jer je predbacio kralju Herodu da ne smije nemoralno živjeti. Ovdje možemo vidjeti kako su zapravo političari u velikim opasnostima. Dakle, oni koji se bave vođenjem naroda, često si kroz povijest pripisuju božanska svojstva. Tako su i u prvim stoljećima progona Crkve rimski carevi zahtijevali da ih se štuje kao bogove, što kršćani nisu htjeli i zato su stradali. 

To se na neki drugi način čini do danas, jer oni koji imaju vlast, misle da imaju i moć te umjesto da se smatraju slugama oni misle da mogu odlučivati o životu i smrti. To se dogodilo i Ivanu Krstitelju. Velika je opasnost onih koji vladaju da čine ljudima nepravdu, a ljudi Božji trebaju svjedočiti za pravdu i istinu, upravo one za koje je ubijen vaš zaštitnik”, rekao je biskup. 

Upozorio je okupljene da su kao vjernici pozvani svjedočiti svojim poštenim životom po Božjim zapovijedima te osobito bračnom moralu. Upozorivši na sve veći pokušaj izjednačavanja nenaravnih zajednica s brakom te pritiske i napade na Crkvu koja se bori protiv toga, biskup je pozvao na molitvu i zagovor sv. Ivanu Krstitelju da naše hrvatske katoličke obitelji ostanu čvrste. 

Slavlje je animirao Mješoviti zbor župe Sunja. Uz brojne domaće vjernike te hodočasnike pristigle iz okolnih mjesta slavlju su nazočili i načelnica Općine Majur Klementina Karanović, gradonačelnik Grada Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan i načelnica Općine Donji Kukuruzari Lucija Matković.

Dan poslije, u četvrtak 30. kolovoza, Vojni ordinarij Jure Bogdan posjetio je Sisačku biskupiju. U biskupovoj pratnji bila su i trojica svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije: Jure Strujić, Pavao Banić i Ljubo Bodrožić. 

Tom prigodom zajedno s domaćim sisačkim biskupom Vladom Košićem, generalnim vikarom Markom Cvitkušićem i kancelarom Jankom Lulićem gosti su razgledali sjedište Biskupije, Veliki Kaptol, katedralu Uzvišenja sv. Križa i drvenu kapelu Sv. Ivana Krstitelja u Staroj Drenčini, a u Svetištu Majke naših stradanja u Gori zajedno su slavili svetu misu. 

Nakon Gora gosti su posjetili i crkvu Sv. Lovre u Petrinji te su svoj posjet završili u Zrinu gdje će se na blagdan Male Gospe, u subotu 8. rujna obilježiti 75. obljetnica partizansko-komunističkog zločina nad stanovnicima ovoga mjesta.

Izvor: MISIJA / SISAČKA BISKUPIJA

Komentari