CROATORUM: Udruge nas koštaju četiri milijarde kuna godišnje

Udruge nas koštaju četiri milijarde kuna godišnje: ‘Nek’ se snađu, neka skupljaju boce kao umirovljenici! Novac iz proračuna više ne damo!’

{jathumbnail off}Pitanje bespotrebne rasipnosti osiromašene Hrvatske kada je riječ o udrugama, klubovima i kojekakvim zakladama, potegnula je Udruga Croatorum. O ovom bezglavom trošenju novca kojeg zapravo nemamo, članovi Croatoruma izvijestili su Vladu Republike Hrvatske, Sabor Republike Hrvatske i Ministarstvo financija. Poručili su im sljedeće:

“Predlažemo Vladi Republike Hrvatske da zbog iznimno teške financijske situacije u državnom proračunu, deficita koji se penje u neslućene visine a koji Državni zavod za statistiku frizira, zbog mogućih neisplata plaća i naknada korisnicima državnog proračuna – učiteljima, medicinskim sestrama, liječnicima, profesorima i umirovljenicima ODMAH prekine financiranje svih tzv. nevladinih udruga, udruženja, klubova, LGBT grupa, kontra, nacionalnih vijeća, iskoraka, akcija i reakcija za koje se godišnje izdvaja oko 4.000.000.000 kn ili četiri milijarde kuna! Tko se uistinu želi baviti dobrotvornim radom ili radom za opće dobro neka traži donacije ili članarinu, neka se snalazi onako kako se snalaze naši umirovljenici. Neka skupljaju boce, neka rade što god žele, ali novca iz proračuna više nema”, jasni su u dopisu članovi Croatoruma.

“Zahtijevamo ukidanje financiranja svih udruga”
Očekuju da se u 2014. godini ukinu sve bespotrebne dotacije jer, smatraju, ne može se novac trošiti na udruge i vijeća nacionalnim manjina a istovremeno rezati i smanjivati dječje doplatke, socijalna prava i mirovine, a poglavito one braniteljske.

“Nažalost dosadašnja praksa je pokazala da hrvatska država, ali ni hrvatski narod pa ni građani Republike Hrvatske, nisu nikad imali, a niti će imati koristi od raznoraznih udruga, udruženja vijeća i kako se već sve zovu, osim što su teret državnog proračuna. Mi kao Udruga vas pozivamo da krenete rezati i uskraćivati financije prvo udrugama, zatim Vas pozivamo da se obustavi isplata poticaja takozvanim tajkunima koji s poticajima iz državnog proračuna plaćaju radnike, a zaradu deponiraju u stranim bankama i ne ulažu u zapošljavanje nezaposlenih u Hrvatskoj, nego otvaraju radna mjesta po Srbiji, Bosni i Hercegovini i ostalim zemljama u regiji. Krenite od Udruga, ali i oduzmite poticaje onima koji nemaju potrebu za istima” ističu iz glavnog stana Udruge Croatorum.

Novcem iz proračuna najviše se “slade” LGBT udruge

Pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade i ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić, u lipnju 2013. u Banskim dvorima održana je sedma sjednica Međuresornog povjerenstva za koordinaciju politike financiranja projekata i programa udruga iz državnog proračuna Republike Hrvatske. Na toj sjednici su predstavljeni planovi financiranja programa i projekata udruga iz javnih izvora u 2014. godini. Posebno je istaknuto da bi natječaji za financiranje programa udruga u 2014. trebali biti oblikovani na način da izravno pridonose dugoročnim strateškim razvojnim ciljevima Republike Hrvatske vezanima uz smanjenje siromaštva i jačanje socijalne uključenosti, smanjenje regionalnih nejednakosti i osiguranje kvalitetnih uvjeta života, te veću zaposlenost i rast temeljen na korištenju vlastitog znanja. Sjajno zvuči, no činjenica je da se novcem iz državnog proračuna najviše “oslade” udruge koje nemaju pretjerane veze s dugoročnim gledanjem, barem što se boljitka Hrvatske tiče. Najatraktivnije, najglasnije i najplaćenije su upravo LGBT udruge koje ne štede kada je u pitanju promicanje “slobode seksualnih manjina” i to kroz letke, brošure i tribine, ali i kroz preskupe parade na koje ih dovozi, čuva i odvozi čitav kordon hrvatske policije. Sve to košta. Promicanje bilo kakvih sloboda i prava, bilo seksualnih, bilo manjinskih, posve je minorno u trenutku kada Hrvati slabo realiziraju svoje osnovno pravo. Pravo na dostojanstven život u kojem čovjek ne razmišlja hoće li kupiti kruh ili mlijeko, hoće li platiti režije ili kupiti drva za ogrjev. Kad se Vlada pobrine da njeni žitelji mogu podmirivati osnovne životne potrebe, tada bi se tek smjela upustiti u avanturu financiranja cijele siline udruga od kojih nitko nema ništa. Sve do tada, to je u najmanju ruku – nepristojno.

Autor: S.V./dnevno.hr

Odgovori

Skip to content