DA SE NE ZABORAVI Bitka za Šibenik – „Obadva, obadva, oba su pala“

  • Written by:

16.-23. rujna 1991. Bitka za Šibenik, prva pobjeda u obrani od velikosrpske agresije

16. rujna 1991. godine 9. korpus, još poznat kao Kninski, kreće prema Šibeniku. Na putu prema Šibeniku izvodi napad na Oklaj, Siverić i Drniš. Ratni brodovi JNA blokiraju šibensku luku s vanjske strane, a poslijepodne Šibenik nadlijeću borbeni zrakoplovi.
Branitelji su blokirali šibenski most i rasporedili se oko motela, predvečer je uništen prvi agresorski tenk T-55. Tenkovi 9.-tog korpusa pucaju po Šibeniku i otocima. Branitelji se pregrupiraju i zauzimaju nove položaje. Oko 21 sat topnici sa Žirja su otvorili vatru po brodovima JNA pa isti bježe prema Visu. Slijedeći dan topnici gađaju dva minolovca pa oni bježe iz šibenskog akvatorija.

17. rujna 1991. Oko 7.30 sati počinje opći združeni napad JNA na grad sa Šibenskoga mosta, iz vojarni, s ratnih brodova u luci i borbenim zrakoplovima s težištem na civilne ciljeve koji nemaju nikakvu vojnu važnosti. Bitnica sa Žirja je djelovala po snagama JNA koje su se nalazile oko mosta.

Branitelji zauzimaju obje rogozničke vojarne. I dolazi do naoružanja koje je bilo presudno za daljnji ishod bitke. Formirana je topnička bitnica 113. brigade ZNG-a. Trećeg dana bitke za Šibenik, 18. rujna 1991., nastavljene su borbe, izvršena su 73 zračna napada na grad, topničke bitnice „Žirje“ i „Zečevo“, u zaleđu Šibenika JNA zauzima Drniš.

Slijedećeg dana su također vođene teške borbe, izvedeno je 59 napada zrakoplovima po ciljevima u gradu i položajima branitelja. Tog dana je zauzet Remontni zavod i zarobljeno 19 brodova a u luci Kulina još 15 brodova. To će biti početak stvaranja Hrvatske ratne mornarice. Nakon pada Drniša hrvatske snage vrše preustroj na crti Pakovo Selo – Pokrovnik – Unešić. Roko Mijić bio je zapovjednik 3. satnije 4. drniške bojne 113. brigade, koji je sa svojim borcima te pripadnicima drniškog MUP-a i pripadnicima Četvrte gardijske brigade sudjelovao u obrani Pakova Sela i sprječavanju neprijateljske tenkovske kolone da se “provoza” do Skradina. Nova kolona tenkova i transportera je krenula prema Šibeniku ali su branitelji uspjeli zarobiti kolonu od triju kamiona s haubicama 105 mm, jednim sanitetskim vozilom i terenskim vozilom veze te 22 neprijateljska vojnika.

Nakon toga su uništili jedan tenk i transporter te zarobili jednog majora i osam vojnika. Na području Žitnića pripadnici 4-te brigade uništavaju 2 tenka i druga vozila. Zarobili su 18 vojnika.

Petog dana borbe za Šibenik izvršena su 63 zračna napada. Za vrijeme popodnevnoga napada na topničku bitnicu na Žirju policajac Perica Anić-Ivičić je sustavom „Strela“ 2M ruši G-2 „Galeb“. Cijeli dan su tenkovi i topovi gađali grad a uzvraćali su im branitelji. Nakon gubitaka u zaleđu Šibenika neprijatelj se počinje izvlačiti.

Šestog dana se vodila odlučujuća bitka, grad je gađan iz haubica, iz Gaćeleza, borbeni zrakoplovi su izvršili 55 napada. Prilikom jednog napada na bitnicu na „Zečevu“ oborena su dva neprijateljska aviona. O tom događaju postoji snimka snimatelja HRT-a Ivice Bilana i branitelja Filipa Gačine koji viče „Obadva, obadva, oba su pala“, neprijateljske zrakoplove su srušili Goran Pauk na topu 3/20 mm M55 i Neven Livajić s PZO-sustavom „Strela“ 2M.

Pokraj motela je uništen jedan BOV i teže oštećen tenk T-55 i nakon toga, pod okriljem mraka, se neprijatelj počinje povlačiti. Oklopna vozila se počinju povlačiti slijedećeg dana. Sedmog dana su se još vodile borbe. Šibenik je obranjen zahvaljujući hrabrim braniteljima.

Bitka za Šibenik je bila velika pobjeda u Domovinskom ratu. JNA je u bitci izgubila preko 30 vojnika, pet tenkova i šest borbenih vozila i transportera, četiri borbena zrakoplova i dva helikoptera, zarobljeno je 39 topova većega kalibra, 60 PZO topova, veće količine minobacača, strjeljačkoga oružja, različitoga strjeljiva, 34 ratna broda itd.
U žestokim borbama za Šibenik, hrvatski branitelji obranili su grad, koji je granatiran s mora, kopna i zraka (pri tome je gađana i probijena kupola katedrale Sv. Jakova). Na hrvatskoj strani poginulo je šest branitelja što su minimalni gubitci.

Marko Jukić/hu-benedikt.hr; Foto: ŠibenikIN

Skip to content