DA SE NE ZABORAVI 6. prosinca 1991. godine – Bitka za Srđ, bitka za Dubrovnik

  • Written by:

Na vrhu brda Srđ je utvrda Imperial koju je dao izgraditi Napoleon. Utvrda Imperial je napadnuta 1. listopada 1991. godine kada su zrakoplovi neprijatelja raketirali i bombardirali odašiljač Hrvatske radio televizije. Odašiljač je teško oštećen i izbačen iz funkcije pa je Dubrovnik bio u komunikacijskoj blokadi.

Dubrovnik se branio u selu Bosanka, u obrani je poginulo 7 branitelja. Bosanku su agresori okupirali početkom studenoga. U borbama za utvrdu Strinčjeri poginulo je 10 branitelja, branitelji su se zbog nadmoći neprijatelja u tehnici i ljudstvu bili prisiljeni povući u utvrdu Imperijal. U utvrdi Imperial bio je 21 dubrovački branitelj i 13 pripadnika HOS-a. HOS-ovci su ušli u okruženi Dubrovnik gliserima Odreda naoružanih brodova. Potporu braniteljima su davali pripadnici protuzračne obrane s dva protuzrakoplovna topa 20 mm, posada topa „ZIS“ 76 mm te minobacači 82 mm. U obrani su se smjenjivali vodovi IX bojne HOS-a iz Splita.

Srđ su branila 34. branitelja kojima je još 6 branitelja došlo u pomoć. Ranjena su dva branitelja, neprijatelj je imao najmanje 6 poginulih.

Na dan Svetog Nikole, u petak 6. prosinca 1991. godine u ranim jutarnjim satima započeo je topnički udar na utvrdu Imperial, nakon toga je krenuo kombinirani pješačko – tenkovski napad. Branitelji su bili prisiljeni da se povuku u utvrdu, neprijatelj je zauzeo istočno krilo utvrde i gornju terasu. Branitelji su pri povremenim izlascima napadali neprijatelja. Jedan agresorski tenk je došao do ulaza u utvrdu, branitelji su ga pogodili u kupolu. 

Neprijatelj je zauzeo kotu Jedarac, iznad gradskog predjela Nuncijate, s ciljem da onemogući dolazak pomoći braniteljima na Srđu. Branitelji Nuncijate su neprijatelju nanijeli gubitke pa se isti povukao u utvrdu Strinčjera.

Budući da je neprijatelj zauzeo jedan dio tvrđave Imperial branitelji su zatražili da se topništvom gađa utvrda i tako napadne agresor. Jedna grupa od 6 pripadnika specijalne policije se probila do utvrde i uništila neprijateljsko uporište u gornjoj postaji žičare. Nakon 12,30 sati se neprijatelj počeo povlačiti, tvrđava Imeperial je bila obranjena.

Tijekom borbe za Srđ stara jezgra grada Dubrovnika je bila pod udaram topničkih projektila. Gađane su sve crte obrane posebno hotel Belvedere i selo Sustjepan gdje su poginula 4 branitelja.

Tijekom napada 6. prosinca 1991. godine na Dubrovnik poginulo je 19 hrvatskih branitelja i civila te je 60 osoba bilo ranjeno.

Obrana Srđa bila je ključna za obranu grada Dubrovnika.

Dana 16. siječnja 1992. godineosnovana je 163. brigada HV-a, Dubrovačka brigade, koja je imeidobila po točnombrojubraniteljakojisu 6. prosinca 1991. obranili Dubrovnik.

“Na povijesnu gradsku jezgru palo je više od tisuću granata, oštećeno je više od 460 zgrada, a devet dubrovačkih palača nestalo je u požaru izazvanom napadom agresorske srpsko-crnogorske vojske. Treba spomenuti da je grad Dubrovnik bio pod zaštitom UNESCO-a!

Samo na franjevački samostan “Male braće” upućeno je 37 projektila, čime su srpski i crnogorski zločinci još jednom, nakon razaranja Vukovara i zločina na Ovčari, pokazali i dokazali da im ništa nije sveto.”

Marko Jukić/hu-benedikt.hr; Foto: Memento – Dubrovnik 6. prosinca 1991., Muzej u tvrđavi Imperijal

Skip to content