Papin Angelus: S đavlovim zamkama se ne dijalogizira, već odgovara Božjom riječju

  • Written by:

U nedjeljnom nagovoru hodočasnicima okupljenima na vatikanskom Trgu Sv. Petra 10. ožujka, papa Franjo upozorio je da putovi koje nam Đavao nudi s iluzijom da ćemo postići uspjeh i sreću u biti nemaju veze s Božjim načinom djelovanja.

Spomenuo je kako je jučer u Oviedu proglašena blaženima skupina sjemeništarca ubijena iz mržnje na vjeru tijekom vjerskih progona tridesetih godina prošlog stoljeća u Španjolskoj. Oni su toliko ljubili Boga da su slijedili Isusa na križnom putu, rekao je Papa i zaželio da njihovo herojsko svjedočanstvo pomogne sjemeništarcima, svećenicima i biskupima da čuvaju svoju čistoću i širokogrudnost kako bi vjerno mogli služiti Gospodinu u Božjem narodu.

Osvrćući se na današnji odlomak Evanđelja u kojem Luka opisuje đavolsko napastovanje Isusa u pustinji, Papa je rekao da tri đavolske napasti pokazuju put što nam ga svijet uvijek nudi obećavajući uspjeh, a to su pohlepa za posjedovanjem, ljudska slava i iskorištavanje Boga u vlastite svrhe. Papa je upozorio kako je to logika zamki koje nam namješta Đavao s kojim se ne dijalogizira, već odgovara Božjom riječju.

Đavao polazi od prirodne i opravdane potrebe prehrane, života, samoostvarenja i sreće da bi nas uvjerio da je sve to moguće postići bez Boga ili čak protiv Njega. Vidjevši da s Isusom to ne ide, Đavao je pokušao put ljudske slave, nudeći mu svjetska kraljevstva i bogatstvo, znajući da se zbog uspjeha gubi osobno dostojanstvo, uživajući u opojnosti prazne razonode, koja brzo nestaje. Đavao ne uspijeva ni trećom napasti, pokušavajući instrumentalizirati Boga za vlastitu dobit. To je najpodlija napast, jer je htio povući Boga na svoju stranu, tražeći milosti, koje u stvarnosti služe za zadovoljavanje našeg ponosa.

To su putovi koje nam Đavao nudi s iluzijom da ćemo postići uspjeh i sreću, a u stvarnosti nemaju veze s Božjim načinom djelovanja, dapače odstranjuju nas od Njega. Isus je, suočavajući se s tim iskušenjima, nadvladao sve tri kako bi se posvema mogao posvetiti Očevu planu i pokazuje nam sredstva i načine za suočavanje s Đavlovim napastima, a to je unutarnji život, vjera u Boga i uvjerenje u Njegovu ljubav, rekao je Papa.

Peporučio okupljenim vjernicima da iskoriste privilegirano vrijeme korizme za vlastito pročišćavanje od grijeha kako bi iskusili utješnu Božju nazočnost u svom životu. Pozdravljajući različite skupine hodočasnika, zaželio je svima sretan upravo započeti korizmeni hod u nadi da će donijeti željene plodove.

Svima je preporučio da se mole za njega i za članove Rimske kurije, koji će večeras zajedno s njime započeti duhovne vježbe koje se pod vodstvom benediktinca olivetanca Bernarda Francesca Giannija do 15. ožujka održavaju u Domu božanskoga Učitelja u Aricci, nedaleko od Rima.

Izvor: MISIJA / IKA

Skip to content