DA SE NE ZABORAVI Protestni skup u Splitu zbog blokade Kijeva 6. svibnja 1991.

Drugoga svibnja 1991. u Borovu Selu masakrirano  je 12 hrvatskih policajaca. Pobunjeni Srbi potpomognuti s JNA provocirali su i željeli da dođe do incidenta tako da JNA može reagirati. Nakon višednevne blokade Kijeva i stalnih provokacija građani Splita organizirali su prosvjed protiv četničke blokade Kijeva. Radnici splitskih poduzeća i građani izašli su na mirni prosvjed ispred komande Vojnopomorske oblasti  tražeći da JNA osigura slobodan promet. Na prosvjedu je bilo oko 50.000 ljudi. Goloruki ljudi opkolili su transportere na južnom izlazu iz Marjanskog tunela i nisu mogli ni naprijed ni nazad. Ulaz u Marjanski tunel bio je blokiran s obje strane.

Komandu VPO čuvala su dva oklopna transportera, jedan s istočne i jedan sa zapadne strane. Hrvatska policija održavala je red te sprječavala da dođe do izravnoga kontakta prosvjednika i pripadnika JNA. U jednom trenutku kordon policije popustio je pa su se prosvjednici popeli na oklopni transporter i strgnuli mitraljez. Vojnici su se zatvorili u transporter. 

Nažalost, smrtno je stradao nevini ročnik Saša Gešovski pod nejasnim okolnostima, iskrvario je od ranjavanja u području prepone. Je li ga pogodio oficir JNA, je li se sam ranio ili ga je pogodio netko treći nije razjašnjeno. 

Ispred tadašnje zgrade Jugoplastike, u tadašnjoj Ulici žrtava fašizma, mnogobrojni su prosvjednici zaustavili i okružili pet vojnih kampanjola te kamion pun vojnika. Građani su također blokirali cestu svojim automobilima. Vojna vozila nisu mogla ni naprijed ni nazad. Nije bilo incidenata; situacija se smirila pa su se vozila u poslijepodnevnim satima vratila u kasarnu.

Izlaz iz Ratne luke Lora bio je blokiran kamionima i autobusima kao i izlaz iz vojarne na Visokoj. Građani su pomogli blokadu postavljajući svoja vozila pored kamiona ili autobusa.

JNA je uputila ratne brodove iz Ratne luke Lora, a hrabri goloruki pomorci remorkerima su blokirali ulaz u luku. Na sreću nije došlo do primjene sile. 

Na visoko koplje na pročelju Komande VPO Ivica Balić postavio je hrvatsku zastavu.

Gradska vlast i Policijska uprava su sve poduzeli da se situacija mirno završi.

KOS i Vojna policija uhitili  su četvoricu prosvjednika, odveli ih u Sarajevo i izveli na sud: Matu Sabljića, Rolanda Zvonarevića, Branka Glavinovića i Ivana Begonju.

Prosvjed u Splitu pokazao je odlučnost hrvatskoga puka da brani svoju domovinu i uvjerenje da bez borbe ne će dopustiti agresoru okupaciju Hrvatske.

Marko Jukić/hu-benedikt.hr; Slike: T-portal, Spomenik hrvatskim braniteljima u Splitu (mj)

Skip to content