Sveti Nikola iz Tolentina

  • Written by:

Današnji sveti zaštitnik, Nikola iz Tolentina (San Nicola da Tolentino), rodio se 1245. u talijanskom naselju Sant’Angelo in Pontano (Marche).

Redovnik augustinac od 18. godine, svećenik od 1271, djelovao je u raznim talijanskim mjestima, od 1274. u Tolentinu (provincija Macerata), kamo su ga u jednoj od njegovih vizija pozvali anđeli. Mirotvorac, vizionar i čudotvorac, smjeran, stidljiv i čedan, pokornik i isposnik, živio je asketski poput siromaha, bičevao se, hranio se samo povrćem, postio o kruhu i vodi ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom, a u korizmi sve dane osim nedjelje.

Prema subraći, prijateljima, pokornicima, a osobito prema siromasima, patnicima, zatvorenicima i gostima, iskazivao je istinsku dobrotu, neobičnu učtivost i neku anđeosku, nadzemaljsku vedrinu. Sve svoje slobodno vrijeme koristio je za molitvu, posebno za duše u čistilištu. Preminuo je na današnji dan, 10. rujna 1306. u Tolentinu. Svetim ga je na osnovu više od 300 dokazanih čudesa 1446. proglasio papa Eugen IV. Njemu u čast podignute su brojne crkve diljem svijeta. Zaštitnik je umirućih, duša u čistilištu, životinja, lađara, pomoraca, vodara, male djece te mnogih biskupija, župa i naselja, naročito u Italiji i na Filipinima.

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Skip to content