TwitterFacebookPinterestGoogle+

DA SE NE ZABORAVI: Napadi na Osijek tijekom rujna 1991.

Slika 1. Napadi na Osijek 1991. godine (iz knjige Domovinski rat, Davor Marijan)

3. rujna 1991. Srbi su cijeli dan granatirali grad. Ubili su 14 osoba, a 28 ranili. Grad je gađan iz tenkova, minobacača i iz zrakoplova. S položaja agresora u Staroj Tenji i Bijelom Brdu, u koordinaciji s artiljerijom s poligona “C”, izveden je minobacačko- tenkovski napad na grad pri čemu su sudjelovala i dva vojna zrakoplova. Također su gađani položaji branitelja u Novoj Tenji, Sarvašu, Bilju i Nemetinu. Poginulo je 12 branitelja i 3 civila, ranjeno je 8 branitelja i 9 civila.

Rat pokazuje svu svoju okrutnost 3. rujna kada granata ispaljena iz “Bijele kasarne” na Vijencu I. Meštrovića ubija trinaestogodišnju djevojčicu, a njezine roditelje teško ranjava. Granatiranja koja su velikosrpski napadači sljedećih mjeseci počinili može se opisati riječima kao genocid, urbicid i kulturocid.

Istoga su dana JNA i srpska paravojska zauzeli Bilje s druge strane Drave te granatiranjem oštetili katedralu sv. Petra i Pavla.

 

3. rujna 1991., pokolj u Četekovcu, Balincima i Čojlugu (kod Slatine); srpska vojska ubila je 24 Hrvata.

 

6. rujna 1991. agresor je gađao i oštetio katedralu sv. Petra i Pavla. Granate su oštetile i crkvu sv. Petra.

 

10. rujna 1991. u topničkom napadu na Osijek pogođen je dječji vrtić i franjevački samostan.

 

13. – 18. rujna 1991. Osijek je napadnut teškim artiljerijskim napadom koji je trajao pet dana. U tom napadu na Osijek bačeno je više tisuća granata iz topova, tenkova, bazuka, itd. Velikosrpski su agresori napadom napravili veliku štetu na objektima kulture, civilnim, zdravstvenim, stambenim i industrijskim objektima.

 

Za ovo prekomjerno granatiranje nitko nije optužen niti je odgovarao. Osječka je bolnica tog krvavog vikenda (13.-15. rujna) primila više od 130 ranjenika i četvero mrtvih.

 

15. i 16. rujna 1991. agresor je gađao osječku Opću bolnicu; ubijene su 4 osobe.

 

16. rujna 1991. hrvatski su branitelji bili prisiljeni minirati Dravski most da bi zaustavili napredovanje agresora.

 

17. rujna 1991. hrvatske snage borbom su zauzele vojarnu u Osijeku, ali neprijatelj je odnio sve naoružanje. Nakon odlaska JNA iz grada topnički napadi na grad su nastavljeni. Pogodili su hotel Osijek i pri tome ranili tri strana novinara. Također su uništavana industrijska postrojenja (šećerana, tvornica LIO, toplana).

 

20. rujna 1991. napadnuti su osječki gradski predjeli Jug II i Donji Grad. Ponovno su gađani industrijski objekti: šećerana, pogoni tvornice LIO te gradska toplana.

 

23. rujna 1991. Osijek je granatiran iz Baranje. Opet je pogođena crkva sv. Mihovila u Tvrđi, a teško je oštećena osječka katedrala sv. Petra i Pavla te zgrada kazališta.

 

28. rujna 1991. Osijek je gađan minobacačima iz smjera Bilja. Pogođen je dječji vrtić i stara gradska jezgra Tvrđa. Poginulo je troje, a ranjeno 15 ljudi. Granatama je oštećeno pročelje Crkve sv. Jakova.

 

29. rujna 1991. oštećeno je više zgrada u naselju Jug II i na Sjenjaku, dalekovod, rezervoar INE, skladište Željezare, “Saponija”, a pogođena je i policijska uprava Osijek.

 

30. rujna 1991., u popodnevnim satima, iz Palače, Bilja i Stare Tenje napadnuti su Laslovo, Ernestinovo i sam grad Osijek.

Komentari