TwitterFacebookPinterestGoogle+

DA SE NE ZABORAVI: Bitka za Srđ; bitka za Dubrovnik, 6. prosinca 1991.

Slika 1. Razaranje Dubrovnika 1991. (s izložbe), (mj)

Na vrhu brda Srđ nalazi se utvrda Imperial koju je dao izgraditi Napoleon. Utvrda Imperial napadnuta je 1. listopada 1991. godine kada su zrakoplovi neprijatelja raketirali i bombardirali odašiljač Hrvatske radio televizije. Odašiljač je teško oštećen i izbačen iz funkcije pa je Dubrovnik bio u komunikacijskoj blokadi.

Slika 2. Mapa gdje su padali projektili u staroj gradskoj jezgri (mj)

 

Slika 3. Stradun 1991. (s izložbe)

Dubrovnik se branio u selu Bosanka; u obrani je poginulo 7 branitelja. Bosanku su agresori okupirali početkom studenoga. U borbama za utvrdu Strinčjeri poginulo je 10 branitelja koji su se zbog nadmoći neprijatelja u tehnici i ljudstvu bili prisiljeni povući u utvrdu Imperijal. U utvrdi Imperial bio je 21 dubrovački branitelj i 13 pripadnika HOS-a. HOS-ovci su ušli u okruženi Dubrovnik gliserima Odreda naoružanih brodova. Potporu braniteljima su davali pripadnici protuzračne obrane s dva protuzrakoplovna topa 20 mm, posada topa „ZIS“ 76 mm te minobacači 82 mm. U obrani su se smjenjivali vodovi 9. bojne HOS-a iz Splita.

Srđ su branila 34 branitelja kojima je još 6 branitelja došlo u pomoć. Ranjena su dva branitelja, a neprijatelj je imao najmanje 6 poginulih.

Na dan Svetoga Nikole, u petak 6. prosinca 1991., u ranim jutarnjim satima započeo je topnički udar na utvrdu Imperial. Nakon toga je krenuo kombinirani pješačko – tenkovski napad. Branitelji su bili prisiljeni povući se u utvrdu, a neprijatelj je zauzeo istočno krilo utvrde i gornju terasu. Branitelji su pri povremenim izlascima napadali neprijatelja. Jedan agresorski tenk došao je do ulaza u utvrdu, a branitelji su ga pogodili u kupolu. 

Neprijatelj je zauzeo kotu Jedarac, iznad gradskog predjela Nuncijate, s ciljem da onemogući dolazak pomoći braniteljima na Srđu. Branitelji Nuncijate neprijatelju su nanijeli gubitke pa se isti povukao u utvrdu Strinčjera.

Budući da je neprijatelj zauzeo jedan dio tvrđave Imperial branitelji su zatražili da se topništvom gađa utvrda i tako napadne agresor. Jedna grupa od 6 pripadnika specijalne policije probila se do utvrde i uništila neprijateljsko uporište u gornjoj postaji žičare. Nakon 12:30 sati neprijatelj se počeo povlačiti, a tvrđava Imeperial bila je obranjena.

Tijekom borbe za Srđ stara jezgra grada Dubrovnika bila je pod udaram topničkih projektila. Gađane su sve crte obrane posebno hotel Belvedere i selo Sustjepan gdje su poginula 4 branitelja.

Tijekom napada na Dubrovnik 6. prosinca 1991. poginulo je 19 hrvatskih branitelja i civila te je 60 osoba bilo ranjeno.

Obrana Srđa bila je ključna za obranu grada Dubrovnika.

Dana 16. siječnja 1992. osnovana je 163. brigada HV-a, Dubrovačka brigade, koja je ime i dobila po točnom broju branitelja koji su 6. prosinca 1991. obranili Dubrovnik.

 

Slika 4. Spomen sobe u Dubrovniku (mj)

 

Slika 5. Spomen soba (mj)

  Na povijesnu gradsku jezgru palo je više od tisuću granata, oštećeno je više od 460 zgrada, a devet dubrovačkih palača nestalo je u požaru izazvanom napadom agresorske srpsko-crnogorske vojske.Treba spomenuti da je grad Dubrovnik bio pod zaštitom UNESCO-a!

Slika 6. Pano na kući u dubrovačkoj gradskoj jezgri (danas, mj)

Samo na franjevački samostan “Male braće” upućeno je 37 projektila, čime su srpski i crnogorski zločinci još jednom, nakon razaranja Vukovara i zločina na Ovčari, pokazali i dokazali da im ništa nije sveto.”

Slika 7. Branitelji Dubrovnika (s izložbe, mj)

Neka je vječna slava braniteljima Dubrovnika i Domovine!

Komentari