TwitterFacebookPinterestGoogle+

DA SE NE ZABORAVI: Operacija Vihor, 12. i 13. prosinca 1991.

Operacija Vihor poznata je i pod imenom „Operacija Una“. Agresor je okupirao gotovo cijelu Banovinu. Crta razdvajanje bila je na rijeci Kupi. Hrvatske snage poduzele su operaciju oslobađanja dijela Banovine, 12. i 13. prosinca 1991. godine. Nažalost, operacija nije bila uspješna; poginulo je 17 branitelja a ranjeno njih 19. Neprijatelj je imao 20 poginulih, 3 zarobljena i jednog nestalog.

Operacija je imala za cilj prebacivanje hrvatskih snaga preko rijeke Kupe i ugrožavanje srpske položaje u okupiranoj Petrinji i Glini. Operaciju su trebale izvesti 3. brigade HV-a (102. brigada, 10. brigada i dijelovi 2. brigade). Zbog neizvršavanja zadatka od strane 10. brigade, 102. brigada nije uspjela ovladati Gornjim i Donjim Jamama pa 2. brigada nije uspjela probiti obrambenu agresorsku crtu. Snage agresora imale su približno 1.500 pobunjenih Srba.

  1. brigada HV prešla je Kupu potpomognuta tenkovima, ali zbog loše koordinacije akcija nije izvedena kako je planirano pa su se snage HV-a morale povući 13. prosinca 1991. godine. Osim gubitaka u ljudstvu HV je imala i gubitke u tehnici: 8 tenkova, 2 oklopna transportera i sedam čamaca koji su služili za prebacivanje snaga.

Glavni razlog neuspjeha je neobučenost, neiskustvo i nedostatak organizacije i logistike HV iz 1991. godine.

Komentari