Sveti Bertold

  • Written by:

Današnji sveti zaštitnik je Bertold (Berthold, Bartoldus) od gore Karmela, poznat i kao Bertold iz Kalabrije ili Bertold iz Limogesa.

Rodio se u Solignacu kod Limogesa (na zapadu središnje Francuske), a školovao se i zaredio u Parizu. Uputio se u križarski rat s rođakom Aymericom, kasnijim antiohijskim patrijarhom, i boravio u Antiohiji za vrijeme opsade Saracena. Tijekom opsade ukazao mu se Krist Gospodin i osudio loše postupke i zlodjela kršćanskih vojnika. Nakon toga Bertold se posvetio širenju Radosne vijesti, antiohijske kršćane ponukao na molitve i pokoru pa je grad spašen.

Na gori Karmelu podigao je oko 1150. samostan i crkvu, počeo živjeti kao pustinjak sa skupinom pobožnih monaha i do kraja života slijedio na tom svetom mjestu primjer proroka Ilije. Spominje se 1185. kao poglavar tamošnje redovničke zajednice. Sastavio je redovnička pravila pa ga neki smatraju osnivačem i prvim poglavarom karmelićana, kojima je upravljao četrdeset i pet godina. Preminuo je na Karmelu oko 1195, a prema predaji kao poglavar tih redovnika naslijedio ga je sveti Brocard. Pravila reda potvrdio je 1209. jeruzalemski latinski patrijarh Albert, a 1226. papa Honorije.

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Skip to content