TwitterFacebookPinterestGoogle+

Macelj: 75-a obljetnica komunističkog zločina

Slika 1. Crkva Muke Isusove (MJ)

U nedjelju 23. kolovoza 2020. u crkvi Muke Isusove u Macelju bit će misno slavlje u spomen žrtvama komunističkog terora. Maceljska šuma je mjesto strašnoga zločina koji se dogodio početkom lipnja 1945. godine. U Maceljskoj šumi ima 130-ak, za sada, evidentiranih stratišta i grobišta od kojih su 23 otkopana 1992. godine i nađeni su posmrtni ostatci 1163. osobe. Ti posmrtni ostatci su tek 22 listopada 2005. (dakle, nakon 13 godina) dostojanstveno pokopani u zajedničku grobnicu na Macelju.  Nažalost daljnja iskapanja grobišta su obustavljena 1992. godine.

Zahvaljujući dragovoljnoj izjavi svjedoka zločina, pripadnika OZNA-e Mladena Šafranka iz Krapine, i zapisima preživjelog sudionika križnog puta u Krapini Frana Živičnjaka, u Maceljskim šumama locirana su stratišta – jame na lokalitetu Lepa Bukva i Ilovec.

Prema nekim procjenama u Maceljskoj šumi je ubijeno oko 13 000 ljudi. U Maceljskoj šumi su pronađeni posmrtni ostatci 21 svećenika , franjevca i bogoslova koji su ubijeni u noći od 4 na 5 lipnja 1945. godine. Njihov ubojica Stjepan Hršak, zvani Štef, je 1945. godine bio komandant Vojne OZN-e, koji se hvalio i pokazivao pištolj Walter 7,6 kojim je ubio 21 svećenika. Za nagradu je dobio vilu na Tuškancu. O tome je svjedočio svjedok Mladen Šafranko (partizanskog imena Marijan): “… svećenike je metkom u potiljak ubio komandant vojne OZNA-e u Krapini, Stjepan Hršak, domaći čovjek, po zanimanju krojač, a po činu partizanski poručnik“.

Protiv zločinca Stjepana Hršaka je bila podnesena kaznena prijava br. 1498/05 KR I DO 21. prosinca 2005. godine ali hrvatsko pravosuđe nije željelo procesuirati zločinca.

“Dana 25. svibnja 2009. pripadnici Hrvatskog domoljubnog pokreta organizirali su prosvjed na Tuškancu 61 u Zagrebu, ispred vile bivšeg partizanskog komandanta Stjepana Hršaka, zbog ubojstava svećenika i bogoslova 1945. u Maceljskoj šumi.“ Tadašnji predsjednik Stjepan Mesić i Savez antifašističkih boraca i antifašista RH je dao podršku ubojici!

Prva svećenička žrtva boljševizma u Hrvatskom zagorju bio je župnika pl. Matiju Žigrovića koji je bio mučen i ubijen u srpnju 1943. godine. Postoje svjedočanstva o zvjerskom mučenju župnika od strane „oslobodioca“. Njegovi posmrtni ostatci su nađeni i sahranjeni u franjevačkoj grobnici na groblju u Krapini. Slučaj župnika Žigrovića pokazuje o kakvoj zločinačkoj ideologiji se radilo. Zločinci su se prozvali antifašistima!

Članovi Udruge Macelj 1945. su zaslužni za otkrivanje istine o komunističkom zločinu u Maceljskoj šumi 1945. godine. Posebnu zahvalnost dugujemo fra Dragi Brgleza, nekadašnjem župniku u Đurmancu i pokojnom predsjedniku Udruge Macelj 1945. Stjepanu Brajdiću.

Povodom 70-te obljetnice komunističkog zločina u Maceljskoj šumi objavljena je monografija „U spomen žrtvama MACELJ 1945“, autora ing.. Damira Borovčaka . Veliko hvala ing. Damiru Borovčaku na dokumentiranom otkrivanju istine.

Redateljice Nade Prkačin, u koprodukciji Laudata i Udruge Macelj 1945. je napravila dokumentarni film. „Macelj – Titovo stratište“

Maceljska šuma je bila zabranjeno područje od 1945 do 1990. godine, proglašena je lovištem zločinca Tita.

Godine 1991. pri Saboru Republike Hrvatske je utemeljena saborska Komisija za istraživanje žrtava Drugog svjetskog rata i poraća. Ova komisija je 1992. otvorila u Maceljskoj šumi 23 jame iz kojih je ekshumirano 1163 žrtava zločina.

Povratkom komunističkog režima na vlast 2000., u Hrvatskom saboru donesen je, na prijedlog tadašnjeg zastupnika SDP-a Nenada Stazića i Liberala, Zakon o ukidanju saborske Komisije za ispitivanje žrtava rata i poraća!

U udžbenicima povijesti za 8 razred (Koren, Erdelja i Stojaković) se zločin u Maceljskoj šumi uopće ne spominje! Tako se nastavlja šutnja o mnogobrojnim komunističkim (partizanskim) zločinima i u današnjoj Hrvatskoj! ŽALOSNO i SRAMOTNO!

Povodom obilježavanja 75-te godišnjice partizanskog zločina u Maceljskoj šumi Udruge Macelj 1945. pozvala je Predsjedništvo Hrvatskoga sabora da Hrvatski sabor bude pokrovitelj komemoracije žrtvama. Nisu dobili nikakav odgovor.

Izvadak iz intervjua s ing Damirom Borovčakom (narod.hr):

„Dakle, sva lažna današnja prikazivanja tzv. antifašista i njihovih humanih i pravednih vrijednosti je čista farsa i zločinačko licemjerstvo. Sama težina i okolnosti tih zločina kojih smo se sjećali svake godine ovdje na Macelju, ali i u Zagrebu i drugdje po Hrvatskoj gdje smo predstavljali tu strašnu istinu, nismo tražili nikakva pokroviteljstva, već smo smatrali to svojom katoličkom i domoljubnom dužnosti, misleći naivno kako će jednoć i hrvatska vlast ponikla iz hrvatskog naroda konačno progledati tragičnu povijesno prešućenu istinu hrvatskog naroda poslije ostvarene slobode i u Stepinčevoj “krvavoj kupelji” stečenoj državi. No, nakon tri europske deklaracije o totalitarnim režimima i, posebice, komunističkom režimu, koji je za sobom ostavio čak i više žrtava u Europi od prethodnih fašističkog i nacističkog, u godini kada se navršava tričetvrt stoljeća od tih zločinačkih događaja, dakle povodom 75. obljetnice, smatrali smo potrebnim zbog jačanja memorije i glasa naroda, zatražiti pokroviteljstvo Hrvatskog sabora kao tijela koje bi trebalo predstavljati savjest i svijest hrvatskog naroda. Na to smo, nažalost, doživjeli birokratsku ogluhu i to je ono što žalosti i zabrinjava. Zar je toliko dugo potrebno da istina konačno dobije legitimitet i pravo na javni proglas, deklaraciju i objavu?“

U lipnju su predstavnici Vlade predvođeni „europejcem“ Andrejom Plenkovićem položili vijenac kod zajedničke grobnice u Macelju i tako obilježili 75-tu obljetnicu hrvatskog Križng puta. Udruga Macelj 1945., koja promiče istinu o strašnom komunističkom zločinu i koja godinama brine o dostojanstvom odavanju počasti žrtvama nije bila obaviještane o polaganju vijenca! Gore navedeno pokazuje kako imamo nenarodnu vlast koja je protiv istine i kulture sijećanja na komunističke žrtve.

Počivali u miru Božjem!

Dr. Marko Jukić

Komentari