TwitterFacebookPinterestGoogle+

DA SE NE ZABORAVI – Srpski zločin u Lipovači

Slika 1. Uništena kuća, djelo agresora (MJ)

Srpski zločin u Lipovači 28. listopada 1991.

Lipovača, malo pitomo selo od sedamdesetak kuća i 267 stanovnika, smješteno je ispod istoimenog brdašca u Karlovačkoj županiji. Tijekom Domovinskog rata selo je bilo okupirano. Od 1. siječnja 1992. Godine do oslobođenja nitko od Hrvata nije više živio u Lipovači jer su ih Srbi protjerali, ubili ili zatočili u srpskim koncentracijskim logorima. Uništene su i zapaljene kuće Hrvata te gospodarski objekti.

Srbi su proveli etničko čišćenje na područjima koja su zamislili kao sastavni dio Velike Srbije (crta: Virovitica – Karlovac – Karlobag). Pet Hrvata je 17. listopada 1991. zarobljeno i odvedeno u srpske konetracijske logore (Željava, Manjača i Stara Gradiška).

Dana 28. listopada 1991. Srbi, pripadnici teritorijalne obrane, su izvršili zločin. U jednoj kući su ubili 4 osobe obitelji Brozinčević (Franju Brozinčevića, Miru Brozinčević, Katarinu (Katju) Cindrić i Mariju Brozinčević.

U drugoj kući ubili su Matu Brozinčevića, Rozu Brozinčević i Mirka Brozinčevića.

Preostali Hrvati su pobjegli u Bosnu nakon što su čuli vijest o smrti svojih sumještana. Nekoliko Hrvata je ostalo i oni su ubijeni i zapaljeni na Novu Godinu 1992. Nakon 1. siječnja 1992. godine na području Lipovače nije živio niti jedan Hrvat.

Za zločin u Lipovači u Hagu je optužen i osuđen Milan Babić, čelnik pobunjenih Srba.

Ne zaboravi!

Dr. Marko Jukić

 

Komentari