Zločin Armije BiH u Orlištu, 23. ožujka 1993. godine

Karta Bosne i Hercegovine

Pripadnici takozvane Armije BiH (bošnjačko-muslimanska armija) su 23. ožujka 1993. ubili pa masakrirali 4 civila u selu Orlište (Konjic). Ubili su starca Ivana Kostića, 87 g., njegovu suprugu Janju Kostić, 79 g., njegova sina Branka Kostića, 56 g. te staricu u invalidskim kolicima Anđu Kostić, 70 g. Pripadnici Armije BiH su žrtve izmasakrirali, a selo opljačkali i spalili. Nakon više dana pronađena su tijela žrtava sa smrskanom glavom, bez ušiju, bez nosa i prerezana grkljana.

Zločin se dogodio kada nije bilo vojnih sukoba, tijekom primirja. Zločin je planiran 20. ožujka 1993. godine s namjerom pljačke i etničkog čišćenja hrvatskog stanovništva iz općina Konjic i Jablanica. Hrvati su poubijani i protjerani iz općina Konjic i Jablanica. U selu Orlištu živjela su 22 Hrvata.

Pokolj u Orlištu je ratni zločin koji nije procesuiran od strane pravosuđa BiH. Za počinjeni zločin su okumnjičeni Hasan Hakalović (komandant brigade) Mirsad Barjaktarević (zapovjednik akcije) te vojnici Muhamed Buljina, Hamza Ajanović, Samir Barjaktarević, Muharem Mravović i drugi.

Izvori: Kamenjar.com, Petar Horvatić (narod.hr)

Dr. Marko Jukić

Skip to content