SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Svetište sv. Josipa u Karlovcu

Sveti Josip – zaštitnik je Crkve i domovine Hrvatske.

Gradnja crkve sv. Josipa započela je 14. srpnja 1968. godine kada je kamen temeljac blagoslovio mons. Franjo Kuharić, pomoćni biskup zagrebački.

Godine 1971. u glavnoj lađi održana je prva misa polnoćka, a 1972. završene su vanjske fasade. Kardinal Franjo Šeper, prefekt kongregacije za nauk vjere, posvetio je crkvu 15. rujna 1974. Iste godine je u crkvu postavljen kip sv. Josipa.

 

Godine 1975. izgrađen je zvonik i postavljen kip Blažene Djevice Marije., a 1979. završene su i postavljene slike križnoga puta. Godine 1980. kupljena su tri nova zvona koja su posvećena: sv. Josipu, Majci Božjoj i sv. Franji Asiškom, koje je posvetio blagoslovio mons. Franjo Kuharić, zagrebački nadbiskup.

Godine 1983. postavljene su orgulje koje je blagoslovio mons. Mijo Škvorc, pomoćni biskup zagrebački., a 1995. postavljen je novi kameni križ s korpusom u parku uz crkvu. Godine 1997. obnovljena je unutrašnjost crkve., a 1998. obnovljena su vanjska pročelja crkve i zvonik. Godine 2012. obnovljena je unutrašnjost svetišta.

Hrvatski Sabor proglasio je sv. Josipa zaštitnikom Hrvatske domovine 10. lipnja 1687. godine. Hrvatski biskupi potvrdili su tu odluku na svom zasjedanju u Splitu 1972. Na zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije, održanom u Šibeniku od 5. do 7. studenoga 2008., sveti Josip proglašen je glavnim zaštitnikom Hrvatske. Nacionalno svetište svetog Josipa nalazi se na Dubovcu, u Karlovcu. Sv. Josip proglašen je i zaštitnikom grada Karlovca.

Nacionalno svetište svetog Josipa na Dubovcu, u Karlovcu gradio je mons. Marijan Radanović (1921. – 2014.) poznat pod nadimkom “dobri duh Karlovca”. Njegovim je zalaganjem Biskupska konferencija 15. travnja 1987. godine tu crkvu proglasila Nacionalnim svetištem svetog Josipa Crkve u Hrvata.

U studenom 2021. otkriven je najveći crkveni mozaik u Hrvatskoj. Mozaik ima 120 četvornih metar, a čini ga 168 ploha ispunjenih s najmanje 2.500 malih stakalaca industrijskog i murano stakla. Čitav mozaik sastoji se od oko pola milijuna raznobojnih staklenih komadića. Ideju za postavljanje mozaika dali su monsinjor Marijan Radanović i slikar Danijel Butala, a konkretne korake u njenoj realizaciji napravio je mons. Antun Sente, rektor svetišta.

Akademski slikar Josip Botteri Dini sa svojim pomoćnicima izradio je mozaik kojeg je 8. prosinca 2021. blagoslovio pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski. Mozaik prikazuje Isusovo rođenje, Mariju i Josip te anđele i mudrace koji su mu se došli pokloniti. Na mozaiku se nalazi Tri Kralja, pastiri, a na nebu su anđeli i zvijezda repatica.

 

Skip to content