SKITNJE LIJEPŠOM NAŠOM: Nacionalni park Kornati

Kornati ili Kornatsko otočje su otočje koje se nalazi u sjevernoj Dalmaciji, zapadno od Šibenika i južno od Zadra. Otočje se sastoji od oko 150 otočića prostre se na površini od 320 km2 i najrazvedeniji je otočni ekosustav u Jadranskom moru.

Veći dio Kornatskog otočja proglašen je 1980. godine nacionalnim parkom Kornati i tada je stavljena pod zaštitu ukupna površina parka je oko 220 km2 (a sastoji se od 89 otoka, otočića i hridi. Od površine parka, samo oko 1/4 je kopno, dok je preostali dio morski ekosustav.

Obiluje prirodnim i kulturnim posebnostima. Okomite litice “krune” kornatskih otoka okrenute prema otvorenom moru najpopularniji su fenomen ovoga parka. One su i staništa rijetkih vrsta. Pejzaži su možda najdojmljiviji na pučinskoj strani otoka gdje se iznad mora izdižu strmci. Najviši je na Klobučaru (80 m), Mani (65 m), Rašipu Velikom (64 m), Obručanu (50 m) i Piškeri (45 m).  Podmorski nastavci poniru u more i devedeset metara duboko. Posjetiteljima su vizualno također dojmljivi i otkriveni horizontalni slojevi nekih otoka, poput Malog Šila. Slojevi ostavljaju dojam uredno poslaganih kamenih stepenica do vrha otoka.

Svijet kornatskoga podmorja otkriva pak neke druge zadivljujuće priče

 

 

Skip to content