TwitterFacebookPinterestGoogle+

Domovinski rat: Operacija „Oslobođena zemlje“

Slika 1. Brda s kojih je razaran Dubrovnik (MJ)

Opći napad na grad Dubrovnik, grad pod zaštitom UNESCO-a, počeo je 1. listopada 1991.  Grad su napali JNA i Teritorijalne obrane crnogorske vojske potpomognute specijalcima crnogorskog MUP-a i dragovoljcima iz srpskih mjesta istočne Hercegovine. Grad je ostao bez struje i vode te u informativnoj blokadi. Blokada i opsada Dubrovnika trajala je 8 mjeseci.

U proljeće 1992. na Južnome bojištu započele su pripreme za oslobađanje okupiranih dijelova Južne Hrvatske i deblokadu Dubrovnika. Operacija deblokade Dubrovnika zvala se „Tigar“ i trajala je od 1. do 13. srpnja 1992. Započela je bombardiranjem Golubova kamena  1. srpnja 1992. Operacijom Tigar izvršena je deblokada Dubrovnika sa zapadne strane, oslobođena je komunikacija Ploče – Dubrovnik, osvojeni su strateški važne kote iznad Dubrovnika (Golubov kamen, Debela glava, Osojnik), zauzeti su Uskoplje i Ivanjice.  Nakon toga su tijekom nekoliko mjeseci (sve do listopada 1992., oslobađanja Konavala) vođene teške borbe za očuvanje oslobođenog teritorija i zauzimanje strateških točaka za oslobađanje Konavala.

Slika 2. Žarkovica s koje je razaran Dubrovnik (MJ)

U operaciji su sudjelovale gardijske brigade (1., 2. i 4.), borbena skupina Vojne policije i pričuvne brigade. Borbe su bile žestoke, vođene su na teško pristupačnom terenu gdje su komadi kamena bili ubojiti kao i geleri. Neke kote (npr. Golubov kamen) gardisti su morali više puta osvajati jer bi se morali povući zbog silovitosti napada neprijatelja. Teren je bio težak posebno gardistima koji su došli iz ravničarskih krajeva Hrvatske. Izvlačenje ranjenika na tom terenu bilo je izuzetno teško i opasno. I pored svih poteškoća (nedostatak vojne tehnike, manjkavost ljudstva, nemogući terenski uvjeti) gardijske brigade su obavile svoj zadatak i izvršile deblokadu Dubrovnika sa zapadne strane.

Dr. Marko Jukić

 

 

 

Komentari