SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Jadranskom magistralom

Jadranska magistrala (Državna cesta D8, Jadranska turistička cesta)   je jedna od glavnih hrvatskih državnih cesta uz istočnu obalu Jadrana  koja povezuje sjeverni i južni Jadran. Jadranska magistrala prolazi kroz tri države: Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru. U Hrvatskoj povezuje sve važnije hrvatske primorske gradske centre od Rijeke, do Dubrovnika.  Izgrađena je 50 i 60 godina 20. stoljeća. Njezin najveći dio, dugačak 818 km, prolazi kroz Hrvatsku, a proteže se od hrvatsko-slovenskoga graničnog prijelaza Plovanija na rijeci Dragonji sve do hrvatsko-crnogorskoga graničnog prijelaza (Debeli brijeg).

Trasa Jadranske magistrale mjestimično vodi trasama postojećih rimskih i srednjovjekovnih cesta te onih građenih u XVIII., XIX. i početkom XX. st.

U vrlo kratkom razdoblju, tj. tijekom 1964. i 1965., uz financijsko sudjelovanje Svjetske banke, dovršen je hrvatski dio ceste izgradnjom preostalih odsječaka između Vodica i hrvatsko-crnogorskoga graničnog prijelaza (291 km).

Duž trase podignuto je 26 mostova raspona od 5 do 20 metara i 13 mostova dužih od 50 metara. Mostovi od 30 do 600 metara ukupno su dugi 3734 metra.

Zadovoljavajući prometne potrebe stanovništva, gospodarstva i turizma, Jadranska magistrala ubrzala je razvoj priobalja i cijele Hrvatske. Ispitivanje Prometnog fakulteta u Zagrebu, rađeno prema European Road Assesment Programmeu, EuroRAP-u, pokazuje da dvije trećine Jadranske magistrale odnosno državne ceste D8 ne zadovoljava ni minimalne međunarodno prihvaćene sigurnosne standarde. Cesta s okusom mora i mirisom soli ujedno je cesta smrti. Da bi D8 bila dovedena u kakav-takav red, potrebna su značajna ulaganja. Tijekom vremena napravljeni su građevinski zahvati, gdje je to bilo moguće, kojima je poboljšana sigurnost prometa…

Jadranska magistrala je jedna od atrakcija hrvatskoga turizma zbog panoramske vrijednosti i slikovitih krajolika.

 

 

 

 

Skip to content