ODE I MUSTAČ: ‘U mračnoj priči kriju se imena očeva današnjih SDP-ovaca’

Što hrvatski političari misle o izručenju Mustača u Njemačku te koja bi imena tamo mogao otkriti rekli su u razgovoru za naš portal, piše dnevno.hr.

Nakon što je Vrhovni sud odbio njegovu žalbu, Zdravko Mustač otputovao je u Njemačku koja ga traži zbog promicanja i poticanja na ubojstvo Stjepana Đurekovića 1983. godine. Reakcije na njegovo izručenje prilično su usuglašene. Tako je u razgovoru za naš portal šef Hrvatske zore-stranke naroda Milan Kujundžić za Dnevno kazao kako je manje važno što će Mustač otkriti, ali važno je da će pravda napokon izaći na vidjelo jer mnogo je onih koji su istinu pokušali zaustaviti.

“Važno je da suđenje bude pošteno jer skrivene istine dovele su i do ovoga sada. Moramo znati da postoji moralna i pravna istina. Ovo je mala zraka do lustracije koja je neophodna”, poručuje naš sugovornik te dodaje da je do sada predsjednik Josipović dopuštao da u Hrvatskoj vlada mrak govoreći s jedne strane o ustaškoj zmiji, a s druge strane štiteći partizanske zločine. “Čega se boje? Osobnih i grijeha svojih očeva, a Savez za Hrvatsku otvoriti će kutiju i progovoriti o grijesima svih njih. Potrebna nam je odgovornost i pokajanje”, navodi Kujundžić.

Pravnik Pero Kovačević uvjeren je kako se konačno pokazalo da se europski uhidbeni nalog mora provoditi, što je i sam u razgovorima za naš portal govorio. “Nadam se da ćemo dobiti punu i pravu istinu. Treba znati tko je nalogodavac zločina Udbe. Ovo je pozitivan trenutak za hrvatsku prošlost. On bi mogao znati imena nalogodavaca, a ovo je dobar put k lustraciji za koju do sada nije bilo sluha, iako su je sve zemlje bivše Jugoslavije već provele”, navodi Kovačević.

Čelnik HČSP-a Josip Miljak na Mustačevo izručenje također gleda pozitivno. On je uvjeren kako ono mnogo znači njegovim žrtvama te njihovim obiteljima. “Sve se i do sada znalo, ali nitko ništa nije poduzimao. Ovo je velika stvar jer čiste se zločini te organizacije koja je činila zločine ne samo na području bivše Jugoslavije već i u inozemstvu. To je jedan nužan iskorak k ozdravljenju jer do sada su zločini komunizma bili nekažnjeni”, kaže Miljak. Ipak, pravaš drži kako ne treba očekivati da će oni mnogo toga otkriti u Njemačkoj, jer poznavajući njihov mentalni sklop te uzimajući u obzir da nemaju što izgubiti oni neće do kraja raskrinkati svoje nalogodavce.

General Marko Lukić iz Zavjeta za Hrvatsku smatra da je ovo početak kraja Udbina vladanja Hrvatskom. “Konačno će se otkriti istina o zločinima nad hrvatskim narodom. Oni nisu jedini jer u tom lancu sudjelovali su mnogi. U mračnoj priči kriju se mnoga imena i suradnici Udbe kojih je bilo posvuda. Ima ih i danas pa treba napraviti analizu tko su oni jer neki i danas sjede u saborkim klupama”, poručuje Lukić.

Naš sugovornik uvjeren je kako su mreže Udbe i KOS-a poklopile Hrvatsku u svakom smislu uključujući i gospodarski. “Izvlačili su sredstva na svoje privatne račune. Ne zaboravite da su odnošeni i dokumenti”, navodi Lukić te dodaje da oni puno toga otkrivaju. Uvjeren je Lukić da je SDP sljedbenik partijskih zločina nad Hrvatima, a baš kao što se nisu odrekli komunističke imovine nisu se odrekli niti njihove ideologije. “Te ideologije SDP brani zbog toga što se tu kriju imena očeva Ive Josipovića i Zorana Milanovića”, vjeruje naš sugovornik. Povjesničar i član HSP AS Ivan Tepeš. također vjeruje kako je Mustačevo izručenje pozitivna stvar. “Ako smo izručili Gotovinu ne vidim zašto ne bi i njega. Nadam se da će se otkriti tko je King Kong o kojem Milanović priča. Hrvatsko pravosuđe u ovom slučaju ne bi bilo neovisno, dok to sa Nijemcima nije slučaj. Oni nemaju Nobila, a zna se tko je on bio”, zaključuje Ivan Tepeš.
Autor: Iva Međugorac/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content