GONG: Konačno razotkrivanje

Svaki bar prosječno inteligentan čovjek dobro zna čemu služi GONG i slične organizacije. No, najnoviji istupi vodstva te udruge morali bi uvjeriti i najtvrdokornije nevjerne Tome da je dobronamjernost članova GONG-a prema hrvatskom društvu i promjenama koje su nužne za njegov boljitak jako upitna. Bolje kazano, neupitna je njihova nedobronamjernost… Prenosimo s portala dnevno.hr još jedan izvrstan tekst Marcela Holjevca.

GONG – udrugom za promicanje demokracije protiv demokracije

GONG se otvoreno svrstao na stranu SDP-a i Peđe Grbina u njegovim pokušajima da zatre instituciju referenduma kao metode izravnog sudjelovanja građana u političkom odlučivanju.

“GONG je organizacija civilnog društva utemeljena 1997. radi poticanja građana na aktivnije sudjelovanje u političkim procesima. Cilj djelovanja GONG-a je promicanje i unaprjeđenje ljudskih i građanskih prava te ohrabrivanje i osnaživanje građana za što aktivnijom participacijom u procesima donošenja političkih odluka.” To piše u statutu GONG-a. Odlučivanje građana na referendumu, očito, ne spada u “aktivnu participaciju građana u donošenju političkih odluka”.

GONG, naime, kao udruga koja je praktički od uspostave demokracije u Hrvatskoj imala monopol na promatranje izbornih nepravilnosti, mora biti apsolutno neutralna. Navijač ne može suditi utakmicu, a navijačka i politički pristrana udruga ne može biti sudac na izborima i prigodom javnog odlučivanja. Nepristarnost je apsolutni preduvjet da bi se netko bavio time čime se bavi GONG. Određena nagnuća jednoj strani političkog spektra su bila očita već zarana, no u zadnje vrijeme se GONG sve više definira kao tipičan NGO etatističke, ili kako se to danas pogrešno zove “lijevo liberalne” orijentacije, iako zalaganje za većom ulogom i regulativom države zapravo s pojmom liberalizma nema ništa.

Nova demonstracija nedemokratičnosti tamo gdje bi narod demokratski mogao odlučiti nešto što se GONG-u ne dopada dogodila se u vezi s referendumskom inicijativom koju je pod motom “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom te birajmo sposobne, a ne podobne” pokrenula udruga “U ime obitelji” koju vodi Željka Markić. Oni kažu da je cilj inicijative dovesti do toga da se usvoji pravičniji izborni sustav te da dođe do demokratizacije političkih stranaka: zastupnici bi se, kako je poznato, birali imenom i prezimenom, a ne samo prema partijskim listama, čime bi se praktički dokinuo politički duopol HDZ-SDP. Neovisno o političkim preferencijama, takva inicijativa kojom bi se uvelo preferencijalno glasovanje definitivno ide u smjeru demokratizacije politike, i neposrednijeg odlučivanja građana, što su, na papiru, ciljevi GONG-a.

Željka Markić pozvala je GONG da podupre referendumsku inicijativu za izmjenu izbornih pravila i da im pomogne u informiranju birača, što bi GONG-u trebao biti i posao i za što prima milijune iz proračuna. No GONG je odlučio ne podržati referendumsku inicijativu!

“Smatramo da ovakvim inicijativama nije mjesto u Ustavu, nego da izbornu problematiku treba promijeniti zakonom, jer ako to stavimo u Ustav, to će biti i zacementirano’, odgovorio joj je Dragan Zelić iz GONG-a preko t-portala. Dodao je i da u Hrvatskoj postoje saborski zastupnici i Vlada koji su plaćeni da provode reforme: drugim riječima, narod se nema što miješati vladi u posao! Dakle, “pustimo dvije velike stranke da same sebi ukinu monopol!”

U GONG-u se ne slažu ni s prijedlogom “U ime obitelji” o tome koje dijelove izbornog zakonodavstva treba mijenjati: “U ime obitelji” se zalaže za izmjene Ustava i zakona kojom bi se biračima omogućilo da svojim preferencijalnim glasom bez cenzusa biraju do tri kandidata, te predlažu da se izborni prag s pet posto smanji na tri, ujednači vrijednost glasova birača u izbornim jedinicama i omogući glasovanje dopisnim i elektroničkim putem, kako je u svim normalnim državama, a zabranile bi se i zajedničke predizborne liste dviju ili više političkih stranaka kakve ne postoje nigdje u razvijenim demokracijama, i koje omogućavaju strankama poput HNS-a da praktički vladaju Hrvatskom bez ikakve potpore birača. Sve su to, neovisno od koga dolaze, nesporno demokratski zahtjevi. Ali Zelić i GONG se ne slažu niti s tim! Oni smatraju da nema potrebe smanjivati izborni prag, a na ostalo umjesto podrške odgovaraju protupitanjem: “Zanima nas bi li oni podržali prijedlog GONG-a i Platforme 112 o tome da se zabrani kandidiranje osobama koje su osuđene za teška kaznena djela, poput ratnog zločina?”.

Dakle: umjesto da se bavi onim za što je registriran i plaćen, nadziranjem neovisnosti izbornog procesa i promicanjem demokracije, GONG se bavi političkim aktivizmom i agitiranjem! Iako bi im interesi svih građana i demokracije trebali biti na prvom mjestu, oni zapravo promiču interese SDP-a. A što i očekivati od Zelića, koji je nedavno odbio dati informaciju za jedan medij rekavši: „Dajemo informacije svim drugim medijima i u pravilu smo otvoreni, osim kada suštinski ne podupiremo ciljeve inicijative. To je stvar integriteta”. Dakle, u slobodnom prijevodu, “mi smo za ljudska prava, ali ona nisu za sve ljude nego samo za podobne!”: oni s kojima se oni “suštinski ne slažu” nemaju u demokraciji, po njemu, što tražiti! Stav je to koji razotkriva duboku i suštinsku nedemokratičnost Zelića, pa i nerazumijevanje same demokracije kao takve. U njoj nema podjela na građane prvog i drugog reda, “kulake” i “avangardu”.

Cinično je, u najmanju ruku, i njihovo obrazloženje zašto ne žele podržati inicijativu: “Ne vidimo razloga da se troši novac na nepotreban referendum kad se može i ima vremena urediti sve kroz saborsku proceduru’, kaže Zelić, te se usto pita i odakle udruzi “U ime obitelji” novac za sve to! Pa sigurno ne od Sorosa i engleske ambasade, odakle se GONG financira, zar ne! Oni su “skloniji zakonskoj inicijativi jer referendum iziskuje ogromne troškove” – a troškovi su nešto što se uvijek povlači kad se spomene da bi se o nečem organizirao referendum! Pa da ukinemo i izbore, i to je nepotreban trošak, a da Peđa Grbin sam odlučuje o ustavu? To bi možda bilo najbolje! A uvreda je za zdravu pamet kad takve riječi dolaze od Zelića, predstavnika NGO – mafije koja posve netransparentno troši novac poreznih obveznika zalažući se za transparentnost u politici! Udruge u Hrvatskoj godišnje koštaju 14.500.000,000 kuna – i istovremeno jedino što rade je da pitaju zašto plaćamo crkvi naknadu za u komunizmu otetu imovinu (valjda zato jer je oteta, zar ne drugovi) i što crkva s tim novcem radi (što god je volja, drugovi) i odakle Markićki novac za raspisivanje referendumske inicijative (nije to briga onih koji novac dobivaju uglavnom od stranih ambasada)! Na crkvu traje hajka već godinama zbog tih 250 milijuna godišnje – a udruge nitko ne pita gdje troše gotovo 15 milijardi godišnje! A iznos se povećava.

To je još jedan od primjera kako se GONG bavi politikom, iako je nominalno ‘neovisan i nestranački’. Je li to zato jer mu se ne sviđa tko pokreće referendumsku inicijativu, odnosno zbog neslaganja s političkom orijentacijom Željke Markić, ili je to zato jer to ne odgovara SDP-u, koji također želi praktički onemogućiti referendumsko izjašnjavanje građana? Svejedno: jedno i drugo je suprotno principima za koje se deklarativno zalažu, što opet upućuje da GONG, kao i mnoge druge slične udruge, zapravo djeluje po bizantinskim, zavjereničkim shemama: skriveni motivi, odnosno stvarni ciljevi različiti od onih javno proklamiranih, uvijek su siguran znak zaplotnjačkog djelovanja i deficita demokracije. Oni ne promiču demokraciju – već jednu političku opciju, skrivajući se iza promicanja demokracije.

I sve to upravo kad SDP, preko Peđe Grbina, ulaže ogromne napore da ukine svaku mogućnost izjašnjavanja građana na referendumu, iako su se ne tako davno kleli u švicarski model demokracije – sve do trenutka kad su zasjeli na vlast! Peđa je, eto, ponovo osmislio model kako se naoko držati zakona, a da se pritom de facto provodi samovolja partije. Da se pita partiju i GONG, referendumi bi se održavali samo u policijskoj stanici, uz niz sigurnosnih mjera kako bi se osiguralo da rezultat bude onakav kakav partiji odgovara! Tekovine NOB-a se ipak moraju čuvati kao zjenica oka, kao i položaji i sinekure. Peđa vjerojatno još uvijek razmatra kako formirati dvije kutije s različitim dnom, s kuglicama, po modelu iz 1945., tako da narodna vlast može odmah po zvuku detektirati one koji neprijateljski glasuju!

Ovo nije prvi put da je GONG postupio suprotno svom statutu i onom za što ga plaćamo. Upravo je “U ime obitelji” Udruga” uputila Državnom izbornom povjerenstvu zahtjev da GONG-u uskrati pravo na promatranje izbora za članove u Europski parlament 25. svibnja.

“GONG se založio da se ubuduće za promjenu Ustava treba izjasniti 51 posto birača RH, čime bi se, de facto, ukinula mogućnost da se izravnom demokracijom mijenja Ustav”, rekla je tada udruga u priopćenju. I dodala, “Udruga GONG prilikom referenduma o braku održanom 1. prosinca 2013. djelovala kao aktivistička udruga, suprotno ciljevima djelovanja s kojima se predstavlja u javnosti. Stoga ‘U ime obitelji’ smatra da GONG nije nepristrani promatrač te sugerira DIZ-u da ga, ako smatra prikladnim, uputi na promatranje izbora u svojstvu promatrača vladajućih stranaka – SDP-a i HNS-a”, napisala je Željka Markić. Teško je to osporiti.

Još je teže je ne upitati se kakva je to udruga za promicanje demokracije koja puše u isti rog s Peđom Grbinom, koji je htio ustav mijenjati kako bi se zaštitilo nekoliko ubojica tajne policije totalitarnog režima? Da su našim “promicateljima demokracije” ipak bliži lijevi diktatori poput druga Tita i Fidel Castra nego demokratski birani političari desne orijentacije poput Tuđmana ili Margaret Thatcher nije ništa novo. “(U Hrvatskoj) je gotovo bogohulno, za razliku od europskih zemalja, postaviti pitanje o tzv. NGO mafiji: o raznim nevladinim udrugama kojima je ta vrsta aktivizma pokrivalo za razne političke platforme uz netransparentno financiranje i trošenje novca, za obavještajne, špijunske djelatnosti, kao i za izvršavanja političkih ili ekonomskih naloga donatora pod krinkom ljudskih prava, pomirenja i sličnih maski” napisao je svojevremeno kolumnist Ivica Šola u “Glasu Slavonije”. GONG i Zelić iz dana u dan dokazuju da je to istina.
Autor: Marcel Holjevac/dnevno.hr

 

 

Odgovori

Skip to content