Eutanazirana jer se bojala života u staračkom domu

Nizozemska i Belgija prve su zemlje koje su legalizirale eutanaziju dok osim njih nekoliko zemalja poput Švicarske zakonski dopušta potpomognuto samoubojstvo. Belgija je, nakon 12 godina od kada je dopuštena eutanazija odraslih pacijenata u toj zemlji, ove godine dopustila eutanaziju na smrt bolesne djece. Nedavno je Nacionalna skupština kanadske pokrajine Quebec donijela zakon o eutanaziji koji se temelji na belgijskom zakonu, i to velikom većinom glasova zastupnika. Poput Zakona o životnom partnerstvu, predlagatelj je legalizaciju eutanazije podmetnuo pod drugim nazivom i nazvao je vrstom zdravstvene skrbi: skrb na kraju života. Eutanazija u Quebecu legalizirana je usprkos tome što su se osobe s invaliditetom i stručnjaci za palijativnu skrb izjasnili protiv njega. Liječnici koji se protive eutanaziji planiraju zakon osporiti pred Ustavnim sudom. Poznato je da se u Belgiji eutanazija provodi nad ljudima koji nisu na smrt bolesni već pate od depresije, a studije su pokazale da se eutanazija u toj zemlji često primjenjuje bez da ju pacijent sam zatraži. Sljedeći tekst govori o slučajevima očite zlouporabe zakona o eutanaziji u Nizozemskoj.

 

Tu se krije ludilo: Žena iz Nizozemske eutanazirana jer se bojala života u staračkom domu

Objavljeno: 27. kolovoz, 2014.

Od sada je službeno. Poput Belgije, i Nizozemska je u potpunosti izgubila smisao za poštivanje zakona i poput kakvog glodavca skočila s moralne litice.

Portal Dutch news izvješćuje o eutanaziji starije žene koju je sama zatražila zbog toga što nije željela živjeti u staračkom domu.

U izvješću se navodi da je žena posjetila „specijalnu kliniku koja pomaže ljudima čiji liječnici ne odobravaju eutanaziju“. Ovaj je incident doveo do već druge opomene klinici „End of Life“ u posljednja četiri mjeseca. U prethodnom slučaju je ista klinika eutanazirala ženu s psihičkim problemima bez da se u potpunosti konzultirala sa pacijenticom. Prema pisanju lista Trouw, u sadašnjem je slučaju odbor za praćenje eutanazije zaključio kako je „liječnik donio odluku samo na temelju činjenice da se pacijentica nalazi u staračkom domu.“

Ranije ove godine dogodilo se da je nizozemski profesor Theo Boer, koji je u početku podržavao nizozemski zakon o eutanaziji, promijenio svoje mišljenje o eutanaziji. Najviše je kritizirao kliniku „End of Life“ i to sljedećim riječima: „Liječnici u toj klinici imaju samo dvije opcije: dati smrtonosne lijekove pacijentu ili ga poslati kući.” Pa kakav je to izbor?

Boer je žestoko kritizirao nizozemske mobilne timove za eutanaziju čija je namjena pružiti eutanaziju u situacijama kada obiteljski liječnik to odbije:

Ovi liječnici vide pacijente u prosjeku tri puta prije negoli im daju lijekove koji će im okončati život. Klinika „End of Life“izvršila je na stotine slučajeva eutanazije. NVVE (Nizozemsko društvo za dobrovoljnu eutanaziju) ne pokazuje nikakve znakove da ih zadovoljava čak ni ovakav razvoj situacije. Oni se neće smiriti dok ubojita pilula ne bude dostupna svakome tko ima više od 70 godina i želi umrijeti. Neki brijezi su uistinu skliski.

Izvješće portala Dutch news navodi:

U posljednjem se slučaju radi o ženi u 80-tima koja je ostala djelomično paralizirana uslijed moždanog udara. Dvadeset godina ranije napisala je izjavu o tome da ne želi živjeti do kraja života u staračkom domu. Svoje je stajalište potvrdila pred svojim liječnikom prije 18 mjeseci.

Da bi pacijent u Nizozemskoj udovoljio kriterijima da mu se odobri eutanazija mora podnositi „nepodnošljive patnje“.

Iako u ovom slučaju toga nije bilo, liječnici u toj klinici odlučili su da će izvršiti eutanaziju jer je žena tako htjela. Neovisni liječnik je napravio procjenu i ustvrdio da žena podnosi nepodnošljive patnje na temelju njezinih pokreta i gestikulacija te opetovane upotrebe riječi ‘kan niet’. (u prijevodu: Ne mogu)

Portal Dutch News navodi kako nije prvi put da se takav slučaj prijavljuje nadležnima koji u ovom slučaju razmatraju pokretanje krvičnog postupka protiv liječnika klinike. Klinika „End of Life“ eutanazirala je preko 250 građana Nizozemske u samo dvije godine.

Prema izvješću lista Trouw pacijenticu su uputili na kliniku „End of Life“ jer starački dom „nije želio komentirati zahtjev za eutanazijom koji su podnijela njezina djeca“. Žena je očito prije nekih 20 godina unaprijed dala upute kako ne želi biti trajno smještena u staračkom domu i navodno je takav zahtjev ponovila u posljednjim danima života. Teško je reći da li su njezina djeca ustrajavala na prethodno iznesenom stavu starije žene ili su zapravo sami inzistirali na eutanaziji.

Eutanazija bi navodno trebala biti dostupna građanima Nizozemske koji podnose „nepodnošljive patnje“, što je prilično subjektivno pravilo koje se evidentno sada proširuje i na one koji nisu sretni s mjestom gdje moraju živjeti!

Tu se krije ludilo!

Izvor: Lifesitenews.com/zdravstveniodgoj.com

 

Odgovori

Skip to content