Papa Franjo samo potvrđuje da vjera i znanost nisu u sukobu

Lijepo je što papa Franjo gotovo svakom svojom izjavom dospije u žižu javnosti. No medijima se čini da je baš sve što papa kaže apsolutna novost i to tretiraju kao revolucionarni zaokret. Dogodilo se to i s izjavom o Velikom prasku i evoluciji, koje su Crkva i prijašnji pape tretirali isto kao i Franjo. Crkva odavno nije u sukobu sa znanošću. Gledati je kao sukobljenu s njome nije samo primitivno nego znači i ne ići ukorak s vremenom.

Nama barem ne treba ići daleko. Dovoljno je prisjetiti se npr. izjava fizičara i vjernika dr. Vuke Brigljevića (inače iz Opusa Dei!) s Instituta Ruđer Bošković koji kaže kako “znanost otkriva duboku razumnost u prirodi” te da “priroda nije kaotično mjesto, iza njezinih pojava stoji jedan red, duboka razumnost” te da on kao vjernik “upravo očekuje tu razumnost”. Jer vjera nije slijepi i iracionalni fanatizam.

“U judeokršćanskoj tradiciji stvoreni svijet je plod Božje mudrosti i Božjeg razuma. Svijet nije nerazuman, njime ne vladaju iracionalne sile kako to neki žele protumačiti. A znanost i vjera potpuno se slažu u tom razumijevanju razumnosti prirode”, veli naš fizičar podupirući upravo ono što je i papa rekao: vjera i znanost idu ruku pod ruku.

Autor: Darko Pavičić/vecernji.hr

Odgovori

Skip to content