Slaven Letica: Deset razloga zbog kojih Kolinda Grabar Kitarović vrlo vjerojatno neće pobijediti

Koncept kampanje koju vodi nema pobjednički potencijal

Nažalost, takvim pristupom kampanji, Kolinda Grabar Kitarović neće pobijediti na izborima! Time neće doći u priliku da bilo koga ili što „rehabilitira“.

Oslobađajuća presuda Haškoga suda u procesu protiv Gotovine, Markača i Čermaka i svih drugih „znanih i neznanih“, a to znači i dr. Franje Tuđmana i RH, ISTINSKA JE I PRAVA REHABILITACIJA generala i ISTINSKA i PRAVA „presuda“ protiv Stipe Mesića koji je imao položaj i ulogu doušnika i svjedoka-pokajnika TUŽITELJSTVA Haškoga suda.

Koncept kampanje koju vodi Kolinda Grabar Kitarović nema pobjednički potencijal, a ovo su razlozi kako ih osobno vidim:

Prvo: Izuzetno kratka predsjednička kampanja daje ogromnu prednost postojećem predsjedniku za reizbor! Radi se zapravo o legalnoj diskriminaciji izazivača, ali tako stoje stvari.

Drugo: ključni tvorci javnog mnijenja, glavni mediji (HRT, EPH i Styrija, Novi list, Index.hr, T-portal itd.) i stavotvoritelji otvoreno su na strani Josipovića i neprijateljski se postavili prema Kolindu Grabar Kitarović; tako će biti do kraja kampanje.

Treće: kako Tomo Karamarko i dalje javno iznosi stavove o Josipoviću, u javnosti ostavlja dojam kako Kolinda Grabar Kitarović nije STVARNA kandidatkinja, već na-neki-način „Tomina kandidatkinja“. Kako je on, uz Zorana Milanovića (koji je svjestan vlastite nepopularnosti, pa se Josipoviću ne pojavljuje u blizini) daleko najnepopularniji političar, to predsjedničkoj kandidatkinji HDZ-a silno šteti.

Četvrto: Dok Josipović pokušava osvojiti potencijalne birače Kolinda Grabar Kitarović (žene, branitelje, mlade, znanstvenike, liječnike, popove, biskupe, čak i Hercegovce), ostaje dojam da Kolinda Grabar Kitarović nema pragmatičnu strategiju za ulazak u „njegovo“ – liberalno, ljevičarsko, antifašističko, mlado, žensko/feminističko – biračko tijelo.

Peto: Nakon uspješne prevare s „Novom pravednošću“, Josipovićevi su stratezi osmislili „Novi Ustav“ kao način zavođenja i prevare birača. Ne vidi se neka jednostavna ideja-poruka na kojoj će počivati kampanja Kolinde Grabar Kitarović .

Šesto: HDZ-ovo pokretanje tema kao što su LUSTRACIJA i TITO može mobilizirati potencijalne birače stranke, ali predsjedničkoj kandidatkinji te stranke samo šteti, jer se nitko ne želi baviti poviješću kad nema budućnosti.

Sedmo: Čisto vizualno promatrano, Kolindi Grabar Kitarović nedostaje „novih faca“ u okruženju. Nedostaje joj učinak koji je Bandić na izborima za gradonačelnika postigao sa svojim „amazonkama“, uspješnim profesionalnim ženama, koje su bitno pridonijele njegovoj pobjedi.

Osmo: Za pobjedu na izborima Kolindi Grabar Kitarović nikako nije smjela Josipoviću prepustiti antifašiste i antifašizam. Morala je napraviti jasnu, svakom shvatljivu razliku između antifašista i antifašizma i komunističkog režima i njegovih zločina, ali i jasno osuditi ustaške i četničke zločine.

Deveto: Kolinda Grabar Kitarović nije pronašla način da javnosti pokaže i dokaže kako su korupcijske afere koje se vezuju uz Josipovića – ZAMP, donacija od 200.000 kuna Roberta Ježića itd. – znatno ozbiljnije od onih koje se njoj stavljaju na teret: čuvanje „odstupnice“ u NATO-u.

Deseto: Medijska potpora koju Kolinda Grabar Kitarović dobiva od različitih uredništava, nevladinih udruga i pojedinaca (dnevno.hr, direktno.hr, Hrvatski nacionalni etički sud, Zdravko Tomac, Josip Jurčević itd.) dovodi do radikalne polarizacije biračkog tijela na „crvene“ i „plave“ koja više koristi Josipoviću nego Kolindi Grabar Kitarović.

Autor: Prof. dr. Slaven Letica/politikaplus.com

 

1 comment

  1. Domagoj Hrvoje Taropolu

    Sve što je rekla je istina! Dokaz je koliko je na zavodu nazaposlenih! Sramota, ovo nije država za kakvu smo se borili, mi branitelji! Samo tako naprijed Kolinda, ova žena zna, ima misiju i naš narod zna prepoznati najbolje! Vrijeme je da HDZ ponovno čvrsto preuzme kormilo u ovoj gospodarskoj oluji s kojom se Hrvatska trenutno bori, kao za vrijeme rata!

Odgovori

Skip to content