TAJNA LJUBAV HANŽEKOVIĆA I BANDIĆA

Zbog čega je opaki ovršitelj Hanžeković dao milijune za Bandićevu slobodu?

Je li Handžeković podmetnuo leđa za Bandića stoga što mu je ovaj u ruke predao Čistoću?

Zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandiža osumnjičenog za koruptivna nedjela teška preko 20 milijuna kuna iz remetinečke tamnice izvukao je požrtvovni odvjetnik Marijan Hanžeković. Novac za jamčevinu, a riječ je o iznosu od 15 milijuna kuna u gotovini, za Bandićevu slobodu položio je upravo ovaj najbogatiji hrvatski odvjetnik. A ove pozamašne cifre domogao se podizanjem kratkoročnog kredita u banci. No, kako to obična biva ova priča koja skoro da zvuči humanitarno i humano ima posve drugu pozadinu. Naime, nakon što mu je Zagrebački holding omogućio da od 25 tisuća dužnika isplati zaostale račune Čistoće, Handžeković je nedavno dobio još jedno zlatno gnijezdo, a riječ je o Gradskom stambenom komunalnom gospodarstvu. Točnije, preko dugova građana po uobičajenoj špranci Hanžeković će putem ovrha ponovno zaraditi milijune. Podsjetiti valja u ovoj priči na događanja iz ožujka kada je upravo Bandić zgodno uletio svojem spasitelju predajući mu naplatu dugova Čistoće. Odvjetnički ured ovoga moćnog odvjetnika isti posao uspješno odrađuje za Hrvatsku televiziju, naplaćujući odvjetničke troškove znatno više no što je sami dug za televizijsku pretplatu. Spomenuti u ovoj priči valja da ista ta televizija ima svoju pravnu službu koju financiraju hrvatski porezni obveznici, a koja svoj posao očito prepušta Hanžekoviću. Ipak, zašto se u ovu igru u kojoj gladi Handžekovićev džep upleo radišni gradonačelnik? Je li to stoga što se moćni odvjetnik mjesecima spominje kao najozbiljniji kandidat za preuzimanje Europapress holdinga?

Štoviše, upućeni u ovu priču tvrde da se samo čeka okončanje predstečajne nagodbe medijskog carstva kojim upravlja ispolitizirani Ninoslav Pavić, kako bi u njegovu fotelju mogao uskočiti Hanžeković. Kada se sve to zna treba li čuditi Bandićeva bliskost s odvjetnikom, osobito ako se uzmu u obzir gradonačelnikova politička ambicija? Nije tajna da je upravo šef metropole više puta isticao kako želi postati gradonačelnikom Hrvatske. A da bi postao gradonačelnikom, točnije premijerom Hrvatske iskoristiti će medijsku mašineriju EPH-a, a sve je više pokazatelja koji upućuju na to da se u ovoj priči radi o medijsko političkom paktu spomenutog dvojca. Kao šlag na vrh ove ne baš ukusne torte dolazi podatak da je Zagrebački holding sve do nedavno za naplatu računa koristio vlastitu pravnu službu, a Bandić je pak iz vedrog neba odlučio angažirati Hanžekovića pa je tako ovo prvi puta da samo jedno odvjetničko društvo obavlja taj posao u kompletnoj podružnici Holdinga. Iz uprave te tvrtke tvrdili su, da bi opravdali ovaj nelogičan posao kako sa Hanžekovićem godinama surađuju, a da je posao s istim sklopljen u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi. Po običaju, pitanje na koje odgovor nije ponuđen je zašto se prvi puta cijela Holdingova podružnica s 25 tisuća zaostalih računa dodjeljuje upravo odvjetniku Hanžekoviću i to baš u trenutku kada se ovaj sprema preuzeti moćnu medijsku kuću. Kako će se Handžeković obračunati s neplatišama iz Holdinga najbolje se može vidjeti kroz ovršni harač na javnoj televiziju, gdje naplatu neplaćene pretplate provodi učinkovito. U nešto manje od dvije godine njegovom uredu s Prisavlja isplaćeno je 34,7 milijuna kuna.

Inače, ime ovoga odvjetnika godinama se nalazi na vrhu top liste najbogatijih Hrvata, a to ne treba čuditi jer upravlja s oko 6,1 milijuna eura. Njegovo odvjetničko društvo zapošljava 104 osobe, a lani je ostvarilo 46,75 milijuna kuna, dok mu je dobit bila 8,37 milijuna kuna. Prema podacima Poslovne Hrvatske povezuje ga se sa 23 različita poslovna subjekta, a u javnosti je poznat kao kolekcionar slika. Poznat je kao zastupnik Roberta Ježića u aferi HEP – DIOKI, a jedan je od branitelja u aferi Spice.

Autor: I.Delić/dnevno.hr

1 comment

  1. JosipRadnik

    Biblija kazuje da zajednica može funkcionirati samo bez okova duga i kamata na dugove,zašto Crkva taj stav ne brani istom žustrinom kojom brani neke druge stavove??

Odgovori

Skip to content