TIHOMIR DUJMOVIĆ: ‘Točno je, izvrgnut sam raznim pritiscima!’

Više od dvije stotine ljudi nekako se uspjelo ugurati u fascinantni i nevjerojatno uščuvani srednjovjekovni dvorac „Vitturi” iz 16. stoljeća u Kaštel Lukšiću nedaleko od Splita, na promociju knjige Tihomira Dujmovića “Hrvatska u raljama djece komunizma”.

Kada su u glavnu dvoranu spomenutog dvorca ušli autor knjige Tihomir Dujmović te predstavljač dr. Andrija Hebrang prolomio se dugi pljesak, publika je ustala i dugim pljeskom pozdravljala svoje goste. Govoreći o tome da je „Hrvatska početkom 90-ih gotovo očajnički trebala kadrove poput stručnjaka za pravna pitanja, dr. Josipovića koji se nije odazvao za vrijeme stvaranja države i nije nam bio od pomoći u ključnim godinama stvaranja države, a tada smo upravo takve stručnjake trebali za brojne međunarodne ugovore i razne vanjskopolitičke poslove”, dr. Hebrang se kritički osvrnuo na njegov predsjednički mandat rekavši da je to bilo pet izgubljenih godina. On je dodao kako je autor knjige Dujmović posve u pravu kada navodi da će za slučaj još pet godina Josipovićeve i Milanovićeve vlasti od države Hrvatske ostati tek zemljopisni pojam.

Tihomir Dujmović je na početku istaknuo da je ovo Vlada u kojoj je nekoliko ministara svoje prvo zapošljavanje našlo upravo na ministarskom mjestu, da je tražio na internetu državu u kojoj je nekoliko ministara svoj prvi posao pronašlo na mjestu ministra i da na kugli zemaljskoj takve nema sličnog primjera. “Osramotili smo se u priči o “lex Perković” kao nikada, osim toga, predstečajnim nagodbama i ideološki se krojila hrvatska gospodarska scena, jer jednima se iz političkih razloga opraštaju milijunski dugovi, drugi pak isto tako iz političkih razloga, a zbog neplaćanja istog tog državnog poreza završavaju u Remetincu”, rekao je Dujmović.

Dujmović dodaje da silno zagovaranje monetizacije autocesta jasno govori da bi još jedan mandat ove Vlade i ovog Predsjednika koji su pokazali da ne znaju izvući Hrvatsku iz krize, doveo do toga da bi i hrvatske vode i hrvatske šume završile u rukama stranaca jer je bankrot zemlje na vidiku. Autor knjige dodao je da će hrvatska vanjska politika temeljem dokumenta „Regionalno sveučilište” kojeg je u Beogradu sa svojim ministarskim kolegom već potpisao ministar Jovanović „faktički tjerati našu djecu da studiraju u regiji kao nekad, a ne da odlaze na zapad, te da će dobije li još jedan mandat, ova vlast potvrdno odgovoriti na beogradski prijedlog o formiranju zajedničkih veleposlanstava i da će sa ta dva simbolična poteza Hrvatska čvrsto završiti u regiji, odnosno Jugoslaviji. Dujmović dodaje da “bilo koja vlast koja bi došla nakon toga više neće moći izmijeniti ove relacije jer da će tada za velike promjene biti prekasno”. No, Dujmović dodaje da Hrvati uvijek svoje golove zabijaju u 90. minuti te da se nada da će tako biti i sada.

Na upit publike doživljava li pritiske zbog ovakvog pisanja, Dujmović je odgovorio da je izvrgnut brojnim i raznim političkim pritiscima, te da nije na tu temu u kolumni “Predsjedniče do kada će trajati moj progon” slučajno napisao “je li sad moguće da mi u zavoju slučajno pukne guma”. On je dodao da nije nikakva tajna da mu je na nalog iz Ureda Predsjednika zabranjeno pisanje u Večernjem listu i da je na HTV-u u nekim emisijama opet na sugestiju iz Ureda Predsjednika njegovo gostovanje bilo problematizirano.

Nakon Dujmovićeve završne rečenice da „bolja vremena sigurno dolaze, a do tada neka dragi Bog čuva i vas i mene”, prolomio se dugi pljesak. Dan ranije, u jednako prepunoj dvorani u Sinju održana je promocija ove knjige u organizaciji samostana sinjskih fratara gdje je isto tako kao glavni predstavljač, ovacijama dočekan kao ratni ministar, bio dr. Andrija Hebrang, a Dujmovića je na ulazu u dvoranu svaki posjetitelj htio pozdraviti i zagrliti i dati mu podršku pa je promocija kasnila gotovo pola sata.
Izvor: dnevno.hr

 

Odgovori

Skip to content