SUĐENJE UDBAŠIMA KOJE ‘HRVATSKI’ MEDIJI JAKO DOBRO SKRIVAJU

Sudac Beyer: Prates je znao da jugoslavenska tajna služba ubija emigrante u Njemačkoj

Jučer je na dvanaestom danu suđenja Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču pred Višim zemaljskim sudom u Münchenu zbog sumnje u sudioništva u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića saslušan savezni istražni sudac Federalnog suda Njemačke Dietrich Beyer, koji je izdao uhidbeni nalog za Krunoslava Pratesa, a prije toga ga je u srpnju 2005. godine saslušavao. 

Ključno u iskazu suca Beyera je da je Prates znao da jugoslavenska tajna služba ubija emigrante u Njemačkoj. Izjavio je da je dao ključeve garaže Perkoviću, znajući da radi za tu službu, a iz njegovog iskaza bilo je jasno zašto je taj ključ dan, kazao je sudac Beyer. 

Sudac Beyer je kazao kako je bilo kakva priča o davanju ključa Perkoviću kao znaku vjernosti i lojalnosti besmislica. Prates tijekom dva dana saslušanja kod suca Beyera 2005. godine nije spomenuo da je on promijenio bravu nakon što je predao taj ključ.

Sama činjenica da je Prates priznao da je dao ključ Perkoviću bila je ključni element da se Prates uhapsi i da sama priča krene, kazao je sudac. U međuvremenu je Prates mijenjao iskaz. Nikada nije zanijekao da je dao ključ, ali je davao različite izjave zašto to po njemu nije važno.

Na prvom saslušanju on to priznaje, potvrđuje sudac Beyer, i tek kasnije mijenja priču na razne načine, sve do prekjučer kada Prates apsolutno sve pobija

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak, kada kreće niz iskaza vještaka i forenzičara. Tako će između ostalog vještaci govoriti o promjeni brave na garaži, kretanju žrtve, tragovima na licu mjesta, porijeklu metaka i vrsti oružja, tijeku pretrage rijeke u potrazi za oružjem. Također dva sudsko-medicinska vještaka, cijelo vrijeme prisutna u sudnici, nakon saslušanja svih dokaza daju završno mišljenje o forenzičkim dokazima.

U siječnju kreću svjedočenja koja otkrivaju političku pozadinu slučaja, od funkcioniranja Udbe do uloge Perkovića i Mustača.

narod.hr

Odgovori

Skip to content