Kako je Kolinda razotkrila Milanovićev kukavičji plan!

Kada se doznalo da SDP u tajnosti planira ići na izbore u svibnju ili najkasnije u lipnju, trebalo je samo isprovocirati Milanovića i zato je Predsjednica i uputila poruku o njegovoj ostavci znajući kako će bahati i tvrdoglavi premijer to kategorički odbiti.

Odmah nakon poraza Ive Josipovića na predsjedničkim izborima u vladajućim je krugovima počela analiza uzroka poraza i priprema za parlamentarne izbore. Uglavnom svi se slažu kako Josipović svoj poraz može zahvaliti najviše Zoranu Milanoviću koji je katastrofalnim vođenjem države u zadnje tri godine duboko razočarao većinu građana Hrvatske. Sada se zapravo vidi koliko je (presudno) bio loš potez što Josipović nije išao kao nezavisni kandidat nego kandidat SDP-a u kojeg se sada više ne želi ni vratiti.

Iako je od početka nove kohabitacije bilo jasno kako će ona do kraja biti obilježena političkim sukobima, mnoge je iznenadio prvi potez nove predsjednice koja je revoltirana Milanovićevim stalnim podmetanjima i omalovažavanjem pozvala premijera da podnese ostavku u interesu budućnosti Hrvatske. Vjerojatno su i najradikalniji HDZ-ovci ostali zatečeni kada je s Pantovčaka stigla tako izravna i žestoka reakcija Kolinde Grabar Kitarović. No malo ljudi zapravo zna pozadinu cijele priče.

Iako su u vrhu SDP-a poskrivečki kombinirali što bi za njih u ovom trenutku bilo najbolje, nisu se nadali da bi netko iz najužeg vodstva mogao otkriti njihove planove. Naime, Milanović je najužem krugu stranačkih suradnika i ministara prije desetak dana iznio plan o tome kako bi za SDP možda bilo najbolje kada bi se izbori održali prije ili na samom početku ljeta, budući će tada slika Hrvatske biti daleko bolja nego koncem godine. Naime, počinje sezona, biti će dosta sezonskog zapošljavanja, statistički bi podaci mogli biti malo bolji, pa lijepo vrijeme, oprost dugova građanima, zamrzavanje švicarca, blagi rast potrošnje, izvoza i industrijske proizvodnje… Iako mizerni, sve bi to mogli biti pokazatelji s kojima bi izašli pred birače.

Doduše, to bi ujedno bilo priznanje kako ni sami ne vjeruju u obećanja da će u ovoj godini biti bolje, no na taj bi način ipak preduhitrili uspavane protivnike, i što je možda najvažnije, ne bi dali vremena ostatku Kukuriku koalicije da se posloži u neku drugu političku opciju, primjerice s Ivom Josipovićem na čelu.

Pokazalo se da duga kampanja zapravo ne pogoduje vladajućima pa bi svojevrsni ‘blitzkrieg’ bio jedina prednost na koju bi se mogli osloniti vladajući na čelu s Milanovićem. Prvi test trebali su im biti izvanredni lokalni izbori u nekoliko hrvatskih gradova – Dubrovniku, Hvaru, Rabu, Pagu, Korčuli, Omišu, Svetom Ivanu Zelini, Zlataru i Novom Marofu – koji će se održati slijedeći vikend. Naime, Milanović je procijenio kako bi to mogao biti odličan test popularnosti, jer u najmanje četiri grada računaju na pobjedu. Budu li rezultati iznad očekivanja onda bi parlamentarni izbori bili što ranije – u svibnju ili lipnju, bez obzira na sve eventualne negativne reakcije. Jednostavno SDP i njihov arogantni šef nemaju što čekati.

Međutim, plan je brzo razotkriven. Navodno su ga novoj predsjednici otkrili s dviju strana – iz krugova Milanovićevih saveznika kojima ne odgovraju raniji izbori jer trebaju više vremena za svoje planove. Posebice HNS koji je na 1,6 posto trenutne potpore birača i panično traži novog izlaz iz ove agonije, traži novog lidera smatrajući kako je i za njihovu (ne)popularnost kriv upravo Milanović. Drugi dobro obaviješteni izvor koji je otkrio Milanovićeve planove novoj predsjednici bio je sam vrh HDZ-a kojem također odgovara da izbori budu što kasnije jer očito HDZ-u popularnost raste i sve će više rasti kako vrijeme bude prolazilo, a situacija u Hrvatskoj bude sve teža.

Dakle, Milanovića se pod svaku cijenu trebalo isprovocirati i zato je Predsjednica i uputila poruku o njegovoj ostavci znajući kako će bahati i tvrdoglavi premijer to kategorički odbiti. On se naravno odmah ‘upecao’.

Jednostavno nakon Kolindinog poziva Milanović više nema manevarskog prostora. Podnese li ostavku u slijedećih par mjeseci to će značiti da je poslušao predsjednicu, čime će još više ojačati njen ugled ali i popularnost protivnika. Odbije li pak, podnijeti ostavku to će značiti da će izbori biti krajem godine, a tada bi ga Karamarko doslovce mogao pomesti, čak i uz eventualnu potporu ORaH-a i ‘Živog zida’ o kojem se sve više govori. Ukratko, njegov veliki koalicijski potencijal se brzo istopio i sada će mu osim Karamarka glavni problem biti zaustaviti Ivu Josipovića.

No poznavajući Milanovića ne bi se trebali začuditi ako bi on uskoro povukao još neki potez očajnika kao osvetu što su mu razotkrili kukavičji plan.

Autor: D. Boroš/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content