JOSIPOVIĆ JOŠ JEDNOM TEŠKO SLAGAO GRAĐANIMA

Ne vraća se na fakultet nego će godinu dana sjediti kod kuće i primati predsjedničku plaću!

Bivše društvo s Pantovčaka hrvatske će građane u 2015. koštati oko 3,1 milijun kuna, što nije loše s obzirom da neće baš ništa raditi.

Iako je bezbroj puta izjavio kako će se nakon prestanka dužnosti vratiti na Pravni fakultet, odnosno kako ne želi imati Ured kakav uživa Mesić, bivši predsjednik Ivo Josipović ipak nije održao riječ i još će godinu dana biti na teret poreznih obveznika. Naime, prije dva je dana aktivirao pravo na dužnosničku naknadu koja mu prema Zakonu pripada. Riječ je o pravu po kojem zastupnici, ministri i ostali državni dužnosnici šest mjeseci nakon prestanka dužnosti mogu primati punu plaću (dakle Josipović će primati oko 24 tisuće kuna), dok će drugih šest mjeseci primati pola plaće ili “samo” 12.000 kuna.

No kako bi rekli u reklamama – ali to nije sve. Uz Josipovića još je deset njegovih dužnosnika iz Ureda predsjednika (koje je Kolinda Grabar Kitarović “potjerala”) aktiviralo pravo na naknadu nakon prestanka dužnosti, tzv. 6 plus 6. Dakle, osim Josipovića to će pravo koristiti Zlatko Gareljić, Saša Perković, Tamara Obradović Mazal, Zrinka Vrbec Mojzeš, Danica Juričić Spasović, Maja Kocijan, Danja Šilović Karić, Lea Šiljak, Ana Šimudža i Petra Furdek.

Budući su se njihove plaće kretale od 11.000 do 16.500 kuna neto, koliko su imale Zrinka Vrabec Mojzeš i Tamara Obradović Mazal, to znači da će sada već bivše društvo s Pantovčaka hrvatske građane koštati oko 3,1 milijun kuna, što nije loše s obzirom da neće baš ništa smjeti raditi. Naime, uvjet za ostvarivanje ove pogodnosti je da osoba nigdje drugde ne nađe posao, a s obzirom da navedena “gospoda” nigdje ne bi mogla imati takvu plaću, oni će bez imalo grižnje savjesti sjesti na grbaču poreznim obveznicima.

Danica Juričić Spasović, koja je bila Josipovićeva šefica kabineta s plaćom od 18 tisuća kuna, i njegova savjetnica za gospodarstvo Tamara Obradović Mazal, koja je bila i šefica izborne kampanje za drugi mandat, već su prije najavile da će iskoristiti to pravo dok ne nađu novi posao. No, bivši predsjednik nije nikad pa ispada da je cijelo vrijeme lagao građane.

Sada će se pravdati procedurom povratka na posao, točnije na Pravni fakultet, na Katedru za kazneno procesno pravo. Međutim, da je htio mogao je to relativno jednostavno napraviti: u roku od 15 dana od prestanka obnašanja dužnosti trebao je podnijeti zahtjev za povratak na bivše radno mjesto no on to nije napravio. Budući je u međuvremenu tražio aktiviranje prava 6 plus 6, on se neće vratiti na Fakultet dok ne iskoristi barem prvu polovinu svog dužnosničkog prava.

Dužnosnici koji su aktivirali pravo na 6 plus 6 u svakom trenutku mogu tražiti njegovo ukidanje. Znakovito je da je cijelo Josipovićevo savjetničko društvo iskoristilo to pravo, što znači da će se oni financirati iz proračuna Ureda Predsjednika koji je za ovu godinu dobio 48 milijuna kuna, a sada će u startu morati izdvojiti skoro sedam posto za bivše.

Autor: D.Boroš/dnevno.hr

1 comment

  1. Vlatko Bilić

    Ne kaže se “slagao građane”, nego “slagao građanima”. Nemojte nam jezik gurati na istok!
    Pozdrav!
    Vlatko Bilić

Odgovori

Skip to content