Održano predavanje: „Stoljeće velikosrpske agresije počelo je 1914.“

U popunjenoj dvorani Dominikanskog samostana u Splitu, splitski povjesničar dr.sc. Tihomir Rajčić sinoć je, u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt, održao iznimno zanimljivo multimedijalno predavanje pod naslovom „Stoljeće velikosrpske agresije počelo je 1914.“

Međunarodna presuda suda pravde u Haag-u bila je izravan poticaj dr.sc. Rajčiću da se konzistentno pozabavi ulogom Srbije i u ostalim povijesnim događajima 20. stoljeća.

Predavanje temeljeno na najnovijim svjetskim i domaćim historiografskim spoznajama, donijelo je novi pogled na uzroke i odgovornost Srbije u Prvom svjetskom ratu.

„Stvaranjem Europske unije, europski povjesničari počeli su promatrati Prvi svjetski rat, kao europski građanski rat u kojem treba „izvagati“ uloge u izbijanju rata, te u kontekstu toga sagledati i odgovornost Kraljevine Srbije, posebice vrha vlasti.

Jeli Crna ruka bila onodobna Al Qaeda?

1912.-1913. Srbija je doživjela teritorijalnu ekspanziju. Osvojila je Makedoniju, Kosovo i Sjevernu Albaniju te im takva situacija daje toliko samopouzdanje da su pojedinci iz srbijanskih tajnih službi počeli vjerovati i u rušenje Austro-Ugarske.

Neki od vodećih svjetskih istraživača povijesti, neosporno tvrde da su onodobna inačica Al Qaedae upravo Dragutin Dimitrijević –Apis, tadašnji vrhovni zapovjednik vojske Kraljevine Srbije i tajna srpska terorističko – militaristička organizacija “Crna ruka”.

Srbija (kao i obično) igra dvostruku igru

Srbija je pružala utočište i bila je mjesto obuke za članove terorističkih organizacija, koje su kasnije sudjelovale u ubojstvu Habsburškog prijestolonasljednika Franje Ferdinanda. Crna ruka isprovocirala je Beč da napadne Srbiju i tu leži glavna srbijanska odgovornost za početak Prvog svjetskog rata. Stoga ne čudi što David Fromkin američki povjesničar daje legitimno pravo Austriji, kao i danas Americi da se zaštiti od ugroze i ekspanzije terorizma.

Tadašnja vlast u Beogradu nije htjela raskrinkati Dimitrijevića-Apisa, niti priznati da je pred očima vlade stvorena mreža agenata kojima je bio primarni cilj uništenje Austro-Ugarske.

Iako je Austrijska vlada uvjeravala velike sile da odgovornost leži na Srbiji, ipak nisu uspjeli doći do tajnih beogradskih arhiva i rasvijetliti stvarne uzroke početka rata.

Nikola Pašić kao žestoki oportunist Dimitrijeviću, nije pristao da austrijska policija u Beogradu istraži činjenice vezane za djelovanje Dragutina Dimitrijevića – Apisa. Takvom Pašićevom politikom mreža špijuna i odgovornost Srbije pred svjetskim velesilama zauvijek je ostala zaštićena i nerazjašnjena“, završio je profesor dr.sc. Tihomir Rajčić svoje zanimljivo predavanje.

Autor: Miljenko Marinić/HUB

Odgovori

Skip to content