SLAVEN LETICA: Kolinda treba zakonsko uporište za obranu od opstruirajuće politike Vlade

Letica upozorava kako jedini način da se uloga Grabar-Kitarović ne trivijalizira jest da predsjednica u saborsku proceduru pošalje Zakon o predsjedniku Republike Hrvatske

Iako je uporna i odlučna, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović mora imati i državničkog razuma, a za to su joj potrebne zakonske pretpostavke. Tek tada mogla bi se uspješnije nositi s opstruirajućom Vladinom politikom koju je potonja demonstrirala i u odbijanju predsjedničinog zahtjeva o Ovršnom zakonu. Mišljenje je to prof. dr. Slavena Letice koji ukazuje kako je to jedini način da se njena uloga ne trivijalizira odnosno da ne postane ”Josipovićeva verzija”.

”Dakle, da bi se provele sasvim konkretne ustavne odredbe, ali i ono što se naziva ‘ustavni duh’ ili ‘duh ustava’, nova predsjednica Republike trebala bi u najkraćem mogućem roku u saborsku proceduru poslati (po mogućnosti Ustavni) Zakon o predsjedniku Republike Hrvatske kojim bi se precizno uredile ustavne-zakonske ovlasti i obveze predsjednika/predsjednice Republike koje se odnose na: ‘predstavljanje i zastupanje Republiku Hrvatsku u zemlji i inozemstvu’, a time i u ‘europskim poslovima’. Spomenutim bi se zakonom popunila očigledna pravna praznina koja je najlakše vidljiva iz činjenice što postoji posebni ‘Zakon o Vladi RH’ i ‘Zakon o suradnji Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima’, ali ne i srodni i komplementarni zakoni o predsjedniku ”, rekao je Slaven Letica.

Naime, članak 94. Ustava RH propisuje da predsjednik Republike Hrvatske ”predstavlja i zastupa Republiku Hrvatsku u zemlji i inozemstvu”. Članak 144. Ustava RH također propisuje također da našu zemlju u institucijama EU-a zastupaju predsjednik RH i Vlada RH ”Republiku Hrvatsku u Vijeću i Europskom vijeću zastupaju, sukladno njihovim ovlastima, Vlada i predsjednik Republike Hrvatske”.

Međutim, posebni zakon iliti lex specialis koji razrađuje ta predstavljanja i zastupanja ”Zakon o suradnji Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima” (izglasan je 28. lipnja 2013.) predsjednika/predsjednicu RH potpuno isključuje iz ”europskih poslova”.

Letica navodi kako je u posljednjih 15-ak godina stvoren običaj da takozvani ”visoki državni dužnosnici” u javnosti nastupaju i djeluju kao neka vrsta političkih komentatora i stavotvoritelja – kolumnista. Željni pozitivnog publiciteta i prestravljeni od ”osvetoljubljivih” novinara, političari se pretvaraju u tvorce javnog mnijenja, dodao je.

” Jednomjesečna šutnja nove predsjednice Republike (od izborne noći do inauguracije) upravo zbog toga za mene je osobno djelovala nekako obećavajuće i – ljekovito. Za razliku od bivših i sadašnjih predsjednika, ministara, stranačkih prvaka i saborskih zastupnika koji stalno nešto govore, nadaju se, očekuju i smatraju predsjednica je uzela poučnu pauzu koju je, nadam se, iskoristila za ozbiljne pripreme za donošenje važnih državničkih odluka”, poručio je Letica.

Nada se da će predsjednica i na tom planu biti ”stvaralačka uništavateljica” i da će općenito više misliti, raditi, čitati i donositi važne državničke odluke nego govoriti zadovoljavajući nasušnu potrebu novinara i javnosti za zanimljivim pričama.

”Da bi riječi nove predsjednice Republike imale pravu ozbiljnost i težinu, one moraju postati izraz, a ne puki nagovještaj, korisnih i važnih – za hrvatski narod, građane i državu – djela i odluka”, zaključuje Letica.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content