ZDRAVKO TOMAC: Matićeva izjava je bolesna, netko bi htio da bude poginulih branitelja

Trebalo bi smirivati cijelu situaciju, a posebno bi na smirivanju trebao raditi ministar branitelja. No, on radi upravo suprotno. Jako je opasno to što se događa, upozorava dr. Tomac

Informaciju da je ministar branitelja Predrag Matić najavio poništenje sporazuma prema kojem Đuro Glogoški koristi kuću za invalide u Zaprešiću, a pogotovo Matićevu izjavu kako je pokušaj samospaljivanja u šatoru rezultat želje da branitelji na taj način skrenu pozornost s ‘problema Glogoškog’, za direktno.hr je komentirao politički analitičar dr. Zdravko Tomac.

”Mislim da bi trebalo smirivati cijelu tu eksplozivnu situaciju, a posebno bi na smirivanju trebao raditi ministar branitelja. No, vidimo da on radi upravo suprotno. Jako je opasno to što se događa. Branitelje žele pod svaku cijenu diskreditirati. Na njih se ide vrlo grubo i želi se stvoriti javno mnijenje protiv njih. Sve to je opasno jer se sustavno traži neki događaj, neki detalj, njihova tamna strana, kako bi se diskreditirala cijela braniteljska struktura. Ministra, doduše, treba donekle razumjeti, jer ni oni njemu ne ostaju dužni. No, on je ministar i veća je odgovornost na njemu. A s on s ratnim invalidima postupa kao s pripadnicima zločinačke organizacije”, primjećuje dr. Tomac.

Nije normalno tako nešto izjaviti

Osvrnuo se potom i na Matićevu izjavu ‘da se branitelj pokušao samozapaliti, kako bi skrenuo pozornost javnosti s Glogoškoga i pravih problema’.

”To je već bolesno. Nije normalno tako nešto izjaviti. Vrlo je opasno i ovo što se događa s ‘crvenim brigadama’, odnosno činjenica da mediji stimuliraju kontra prosvjede. Opasno je kada bilo koja skupina građana krene na drugu skupinu. Policija spriječava Bad blue boyse i Torcidu kada to pokušaju, a ne sprječavaju kada jedna grupa ljudi krene na stopostotne ratne invalide. Dio je to scenarija diskreditacije stopostotnih invalida. Sve ovo pomalo podsjeća na slučaj Vice Vukojevića, odnosno na podvalu bošnjačke obavještajne službe koju su hrvatski mediji i pojedini političari godinama javno ponavljali i gurali kao istinu. Vesna Pusić tražila je čak Vicinu smjenu s mjesta ustavnog suca, iako ništa od onoga što mu se podmetalo nije istina. Svi su mediji godinama razvlačili priču da je ustavni sudac Vice Vukojević u ratu silovao ratnu zarobljenicu. Vesna Pusić u Saboru je tražila da ga se moralno likvidira, premda ta navodno silovana žena uopće ne postoji i premda je riječ o očitom podmetanju. Vrlo je opasan takav politički i medijski linč nevinih ljudi. Trebalo je to preživjeti. Kada se krenu tražiti crne točke i slaba strana i kada se diže medijska optužnica – to je vrlo opasno. No, u pokušaju diskreditiranja ratnih vojnih invalida u znatnoj su mjeri uspjeli”, podvlači Tomac.

Jesu li doista spremni na prolijevanje krvi?

Primjećuje potom da netko možda i želi da padne krv branitelja i da netko uslijed sve veće napetosti i pogine.

”Nedavno sam objavio tekst pod naslovom ‘Jesu li spremni na prolijevanje krvi?’, a uskoro ću objaviti novi tekst u kojem ću dokazati da je sve što sam napisao istina. Od početka zastupam stav da je nedopustivo toleriranje prosvjednika koji krenu u obračun s drugim prosvjednicima, k tome stopostotnim ratnim invalidima”, zaključuje dr. Tomac.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content