VIDIK FEST – Jurčić: Ubrzo možemo imati dupli standard; Letica: Ni Europa ne zna što bi s nama

Prema nekim predviđanjima Hrvate čekaju godine još teže ekonomske situacije od ove s kojom se borimo proteklih godina, dok drugi prognoziraju mogućnost najbržeg gospodarski rasta među europskim zemljama.

O ovim i drugim potencijalnim scenarijima za skoru budućnost, kao i uzrocima te čimbenicima postojećeg stanja, na večerašnjoj tribini ˝Perspektive izlaska iz društvene i ekonomske krize˝, organiziranoj u sklopu aktivističkog festivala Vidik fest, govorili su ekonomist prof. dr. sc. Ljubo Jurčić, sociolog prof. dr. sc. Slaven Letica i Jurica Dobrinić iz Udruge Franak.

Krenuvši upravo od teme kredita u ˝švicarcima˝, rasprava se većim djelom zadržala na monetarnoj politici, nudeći okupljenima poznte činjenice, i neke hrabre prijedloge, no nažalost malo razloga za optimizam.

Ljubo Jurčić predložio je reformu monetarnog susutava uz ukidanje devizne klauzule, i specifikaciju svih vezanih troškova koje bi se u posebnom fondu trebalo sačuvati dvadeset godina, kada bi se oporavljeno gospodarstvo s njima lakše razračunalo.

Ovaj se ekonomist zalaže istiskivanje stranih valuta iz gospodrstva, te za fiskalnu reformu i plansko smanjivanje dugova građana i poduzeća, uz ukidanje zatezne kamata, te predlaže društveni, umjesto osobnog bankrota i nova zaduživanje isključivo za domaću proizvodnju kako bi se iskoristili naši resursi.

– Imamo uvijete da bez velikih problema možemo dostići duplo veću proizvodnju i duplo veći standard u jedno kratko vrijeme. Za dvije godine mi možemo postati najbrže rastuća zemlja u Europi – kazao je optimistični prof. Jurčić, najvljući program svoje političke stranke Novi val.

Znatno sumorniju perspektivu predviđa prof. sc. Slaven Letica, koji, pozivajući se na inozemne analize Hrvatskoj predviđa najlošiji ekonomski perfomans do sada. Pljesak od publike zaslužio je pozivajući se na Sokratovu tezu:

– Znam da ništa ne znam, izazivajući vladajuće strukture da priznaju svoju inkopetenciju, u nadi da je to preduvjet spoznaji koja bi naše društvo dovela do očekivanog prosperiteta.

– Ni ekonomisti u Europskoj uniji ne znaju što napraviti s Hrvatskom, kao ni s ostatkom Mediterana koji je prezadužen. To nam ipak daje jedan zalog za optimizam, jer kako se kaže u Imotskom; što je gluplji seljak, to je bolji krumpir. To znači da bi trenutna situacija možda mogla dovesti do toga da se Europska unija jednoga dana odluči za otpis dugova, pa na kraju sve iziđe na dobro – kazao je prof. Letica.

TANJA GIOVANELLI/SLOBODNA DALMACIJA

Odgovori

Skip to content