ADMIRAL DOMAZET LOŠO: Na obilježavanju Bljeska prvi put nakon 2000. godine

Prvi put nakon 2000. godine, odlučio sam doći na obilježavanje Bljeska i to u admiralskoj bijeloj svečanoj odori, poručio nam je admiral

Lošo: O Bljesku i Oluji predavao sam u 16 država, više nas se cijeni vani

Na današnji dan prije 20 godina krenula je vojno-redarstvena akcija Bljesak kada su hrvatske snage oslobodile područje zapadne Slavonije za manje od 32 sata. Tim povodom kontaktirali smo jednog od ljudi koji su sudjelovali u planiranju akcije, admirala Davora Domazeta Lošu, koji će, nakon dugo vremena, doći na obilježavanje akcije.

“Prvi put nakon 2000. godine, došao sam na obilježavanje akcije Bljesak, dakle nakon punih 15 godina. Naravno, ono što je bitnije, u admiralskoj bijeloj svečanoj odori, 20 godina nakon operacije Bljesak koja je u prvoj zamisli bila dio operacije Oluja”, rekao nam je admiral.

Akcija se pripremala godinu i pol dana

“Prva ideja i zamisao planirana je u listopadu ’93., a u lipnju ’94. i konkretizirana i operacionalizirana. Operacijom je prvi put u potpunosti primijenjena doktrina, iako je prije bilo elemanata, poznata kao upotpunjujuća bitka ili integrirano bojište s modularnom strukturom snaga. Na takav način Hrvatska vojska uvela je najsuvremeniju dokrinu koju su do sada primijenile samo SAD i Izrael. Zato je ta operacija trajala samo 32 sata. Pokazala je sposobnost da je u Hrvatskoj moguće, kasnije i s Olujom, na strategijskoj razini promijeniti doktrinu, jer je Bljesak operacija taktičke razine, a bitna je razlika između strateške i taktičke operacije”, rekao nam je Davor Domazet Lošo.

Admiral je tada obavljao dužnost načelnika Obavještajne uprave.

“Iz tog razloga znam da je ona bila iznenađenje za predstavnike međunarodne zajednice, a još više za srpsko političko i vojno zapovijedanje”.

Dodao je kako je rat obuhvaćao veliko ratište koje je uključivalo i Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, te da je riječ o jednom ratu – za i protiv velike Srbije. Sve ostalo je, kako tvrdi, obmana.

“Srpsko vodstvo reagiralo je tajnim sastankom nakon Bljeska. Dolazi do smjenjivanja kod Srba, ali na tom sastanku političkog vrha sve tri srpske države, kako su sebe nazivali, pod vodstvom Miloševića donijeli su odluku o rješenju problema u pozadini i da se ide prema kraju rata napadima na zaštićene enklave u BiH, dakle Srebrenica, Žepa, Bihać. To pokazuje koliko je jedna taktička operacija koja se izvede brzo i s jednim posve novim pristupom vođenju rata može ubrzati i političke odluke protivnika, u ovom slučaju tajnog sastanka političkog vodstva triju republika”, otkrio nam je admiral.

Ponovio je da su se on i neki generali nakon 15 godina postrojili u svečanim odorama pred novom vrhovnom zapovjednicom, a nada se da će još svečanije biti za 5. kolovoza.

“Sama činjenica da 15 godina nisam sudjelovao u operaciji Bljesak, iako sam obavljao sve bitne funkcije, ne samo ja, nego i drugi generali, govori da se mijenja odnos prema cjelokupnom hrvatskom Domovinskom ratu koji je temelj hrvatske države, sve drugo vraća nas u podjele. Temelj hrvatske države je Domovinski rat, u simbolično-paradigmatskom smislu to je operacija Oluja i Bljesak koji je planiran kao dio Oluje”.

Tvrdi da je ovo početak jedne priče, jer su se, kako tvrdi, do sada sustavno donosile političke odluke koje su nas tjerale da se ne ponašamo pobjednički.

“Mnoge krize proizlaze iz nepobjedničkog ponašanja svih nas u Hrvatskoj. To nije trijumfalizam prema nikome, pa ni prema Srbima, to znači biti svjestan sebe i svjestan čina koji si učinio. Bljesak i poglavito Oluja činovi su dobra. Izvođene su po najsuvremenijoj doktrini, to su najčistije operacije u povijesti ratovanja. Prvi put Hrvatska vojska spriječila je genocid u zapadnoj Bosni, odnosno Bihaću”.

Dodaje da u tom kontekstu treba mijenjati cijelu paradigmu prema Domovinskom ratu.

“U preambuli Ustava treba pisati: Temelj hrvatske države je Domovinski rat. Naučimo se pobjednički ponašati. U 16 zemalja sam predavao o Bljesku i Oluji, i onda vidite koliko nas cijene. Svi nas više cijene osim nas samih u Hrvatskoj”, zaključio je admiral Davor Domazet Lošo razgovor za direktno.hr.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content