Skup zajedništva 100 posto za Hrvatsku – zajedno do pobjede

POZVANI SU SVI LJUDI DOBRE VOLJE – ‘Skup zajedništva 100 posto za Hrvatsku – zajedno do pobjede’: Građani iz čitave Hrvatske dolaze u Zagreb podržati branitelje

U vrijeme velikih povijesnih obljetnica, kada se prisjećamo operacije “Bljesak” kojom je oslobođena zapadna Slavonija, kada se prisjećamo 20. obljetnice odmazde koja je uslijedila po naređenju ratnog zločinca, Mile Martića, kao odgovor na vojno-redarstvenu operaciju Bljesak, očekujemo i veliki “Skup zajedništva” u Zagrebu. Branitelji će ponovno, zajedno s građanima, pokušati poslati poruku hrvatskoj javnosti o brojnim problemima koji su se nagomilali posljednjih godina.

Thompsonova podrška braniteljima

“Skup zajedništva”, kako tvrdi Đuro Glogoški, predsjednik udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata i jedan od vođa braniteljskog prosvjeda u Savskoj ulici 66, neće biti politički skup, niti će na njemu govoriti političari, no, ipak s njega će hrvatski branitelji poslati jasnu poruku hrvatskim političarima i hrvatskoj javnosti.

Branitelji pozivaju na skup “sve hrvatske branitelje i domoljube, nezaposlene, obespravljene, studente, mlade, umirovljenike, blokirane, te sve koji rade, a ne dobivaju plaću, kao i ostale ljude dobre volje”.

“Danas smo ponovno svjedoci pokušaja regionalnog razjedinjavanja Hrvatske, polarizacije i moralne erozije hrvatskog društva. Upravo sada došlo je vrijeme osvijestiti zajedništvo kakvo je vladalo za vrijeme Domovinskog rata – zajedništvo juga i sjevera, istoka i zapada, mladih i starih te sačuvati vrednote za koje su mnogi hrvatski branitelji i domoljubi žrtvovali svoje živote”, stoji u proglasu organizatora skupa.

Nastupit će brojna kulturno-umjetnička društva, pjevači i glumci. Nastupit će i jedan od najpopularnijih hrvatskih glazbenika, Marko Perković Thompson, koji je kao i uvijek uz hrvatske branitelje, između ostalih i zbog činjenice da je i sam bio branitelj. Najavljeno je da će nastupiti i Klapa HRM-a sv. Juraj, Dražen Žanko, Matko Jelavić, Mirko Švenda – Žiga, Stjepan Jeršek – Štef, Ivan Mikulić, Niko Bete, Anja Šovagović—Despot i Božidar Alić i dr.

Branitelji mjesecima traže dijalog, ali ne nailaze na razumijevanje

Hrvatski branitelji više od šest mjeseci prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja, tražeći prije svega razumijevanje i dijalog, te smjenu ministra Predraga Matića i dvoje suradnika i donošenje ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Ništa od toga ne nalaze kod aktualne vlasti, koja dobrim dijelom ignorira njihove zahtjeve. Hoće li doći do pomaka, odnosno, do dijaloga nakon što se premijer Zoran Milanović kratko, u prolazu, susreo na ulici u Okučanima tijekom obilježavanja 20. obljetnice akcije Bljesak s braniteljima koji prosvjeduju u Savskoj , među kojima su bili Đuro Glogoški i Josip Klemm, vrijeme će pokazati. O reakciji vlasti ovisi će eventualni prekid prosvjeda.

Razgovarali s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, predsjednikom Sabora Lekom, kardinalom Bozanićem…

Đuro Glogoški ističe da branitelji više od šest mjeseci prosvjeduju jer žele čelnike državnih institucija upoznati sa svojim problemima te odnosu institucija prema njima. Iz tog razloga bili su kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja ih je pozvala na razgovor u svoj Ured na Pantovčaku. Isto tako bili su i kod predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, kao i kod zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, nažalost ostali, prije svih predsjednik Vlade Zoran Milanović, nisu ih pozivali na razgovor.

Puno toga ovisi i o vremenskim prilikama

Posljednjih dana jako se puno nagađa o broju hrvatskih građana koji bi se mogli okupiti na “Skupu zajedništva”, no, dobrim dijelom to ovisi i o vremenu. Vremenska prognoza, nažalost, ove subote ne ide u prilog hrvatskim braniteljima i stopostotnim invalidima Domovinskog rata, što, naravno, ne znači da se na skupu neće pojaviti nekoliko desetaka tisuća građana.

Podsjetimo još jednom, kao što smo najavljivali posljednjih dana, “Skup zajedništva – 100 % za Hrvatsku” održat će se danas, 02.05.2015., u Zagrebu. Raspored izgleda ovako: u 18:00 h – Sveta misa za Domovinu u zagrebačkoj katedrali, a u 19:00 započinje glazbeni program ZAJEDNO DO POBJEDE na Trgu bana Jelačića.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content