Jurčević: Tko se odluči prenijeti istinu o domovini, dolazi pod udar

Vidljivo je da je ovo specijalna operacija kako bi zatrle prave ideje i slika preko 10-ak televizija, a sve kako bi se nastojala očuvati krivotvorena slika o braniteljima, rekao je Josip Jurčević

TV-prijenos koncertnog spektakla u organizaciji prosvjednika iz Savske 66 prekinut je nakon što su se na pozornici mogle čuti kritičke riječi na račun Zorana Milanovića i neposredno prije nego što je na binu stupio Marko Perković Thompson.

Skup zajedništva prenosilo je čak 10 lokalnih i regionalnih televizija u Hrvatskoj i BiH i jedna u Australiji. Da se radi o diverziji Skupa zajedništva upozorio je i Đuro Glogoški u svom govoru na završetku skupa kada je, zanimljivo, ponovno vraćen signal televizijama. Naš sugovornik povjesničar Josip Jurčević, koji je uz 50 tisuća ljudi prisustvovao na Skupu zajedništava na Jelačić placu, mišljenja je kako ovakav razvoj događaja nije nimalo slučajan. Štoviše, istaknuo je kako se radi o specijalnom ratu protiv hrvatskih vrednota koje najbolje simbolizira Domovinski rat.

”Zapravo, ovakav potez uopće nije iznenađenje. Vidljivo je da je ovo specijalna operacija kako bi zatrle prave ideje i slika preko 10-ak televizija, a sve kako bi se nastojala očuvati krivotvorena slika o braniteljima, Domovinskom ratu i svemu što simbolizira”, rekao je Jurčević.

Tko se odluči poduprijeti pravu, istinsku sliku o domovini, istaknuo je Jurčević na primjeru lokalnih televizija, izložen je režimskim mjerama poznatima iz doba komunizma.

”Po svemu sudeći, da su 1945. na vlasti bili ovi koji su danas, bio bi još teži fizički teror od onoga koji su provodili njihovi ideološki preci 45. godine. Hvala Bogu da nas ne trpaju u zatvore. Ipak, pojedine osobe ‘zbrinjavaju’ u psihijatrijske ustanove. Mene i Zdravka Tomca, primjerice, bivši predsjednik je proglasio luđacima u javnom govoru”, napomenuo je povjesničar.

Upozorio je da su se vladajući toliko poistovjetili s duhom komunizma da gube samokontrolu. Ipak, punktovi slobode postoje, rekao je Jurčević i dodao kako je napokon svanulo jutro za demokraciju.

Slučajan nije niti termin prekida prijenosa koncertnog spektakla – točno uoči nastupa Marka Perkovića Thompsona. Jurčević je naglasio kako protiv njega traje rat otkako se pojavio na glazbenoj sceni iako su njegove pjesme neuobičajeno miroljubive; bez prostota i mržnje.

”Ako se Thompson usporedi s drugim svjetskim i hrvatskim pjevačima nigdje se ne mogu razaznati tekstovi o netrpeljivosti , već samo afirmativno pjevanje o domovini i ljubavi prema Hrvatskoj”, smatra Jurčević.

”Svatko s minimumom pamti jasno je da se ne može blokirati protok informacija. Hrvatska je članica EU te se moraju poštivati elementi poput demokracije. Ovo gubljenje samokontrole vladajućih za Hrvatsku je opasno, ne samo u ekonomskom i gospodarskom smislu, već i u smislu ljudskih prava. Krajnje je vrijeme da ovakva Vlada ode s vlasti”, zaključio je Jurčević.

Podsjetimo, gledatelji širom Hrvatske i Bosne i Hercegovine te dijaspore pratili su prijenos preko Z1 televizije, Osječke televizije, Slavonskobrodske TV, Srce TV iz Čakovca, Dubrovačke televizije, Televizije Jadran, Zadarskog VOX-a te HTV-a Oscar C iz Mostara, Posavske TV i CNRTV-a Sydney. Nakon sat vremena u eteru je natupio mrak. Neslužbeno se doznaje da je prvo državna monopolistička tvrtka Odašiljači i veze odbila “iz tehničkih razloga” sudjelovati u realizaciji TV prijenosa s Trga (o čemu postoji i dokument), da bi privatna tvrtka koja se prihvatila tog riskantnog posla, poslije punih sat vremena ostala bez signala! Nakon što je spektakl na Jelačić placu završen – signal se nekim čudom ponovo pojavio…

Ipak, cijeli je Skup zajedništva, kako doznajemo, snimljen i televizije će ga emitirati u znak prosvjeda, ali i kako bi pokazale gledateljima da one namaju veze s ovakvom vrstom cenzure. Z1 televizija emitiranje snimke najavila je već za nedjelju u 15:00 sati, a i druge televizije govore o udarnim terminima.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content