Crveni alarm iz SAD-a: Balkan je u kaosu, tri države na rubu rata

Ono što destabilizira Bosnu i Hercegovinu su radikalni islam kao i ruski utjecaj na Srbe u Republici Srpskoj.

Analiza koju je objavio američki magazin Foreign Affair otkriva kako se Balkanu u nadolazećem razdoblju nikako ne piše dobro. U SAD-u smatraju da su prerano odgovornost za to područje prebacili na Europljane kao i da Vladimir Putin podrškom vladi Gruevskog u Makedoniji nastoji smanjiti utjecaj zapada. Kao problematične države ističu se Kosovo, Bosna i Hercegovina kao i Makedonija u kojoj su već počeli sukobi s albanskim teroristima i gdje je za nedjelju najavljen veliki miting oporbe protiv aktualne vlasti.

Makedonija, prema analizi Foreign Affairsa, nije uspješna zemlja. EU i SAD se oko nje previše ne zabrinjavaju, a Grčka joj zbog spora oko imena blokira put u EU i NATO. Vlast reda skandale, a u prosvjedima protiv nje zajedno sudjeluju i Makedonci i Albanci. Val albanskog nacionalizma koji se, posebno prošlog vikenda, očitovao u Kumanovu ide na ruku Gruevskom koji budi nacionalne strasti i govori o zavjeri protiv Makedonije. Bez obzira na brojne afere i prosvjede, s vlasti ne želi odstupiti.

BiH u raspadu

“Ako je Makedonija u akutnim bolovima, Bosna i Hercegovina suočava se s dubokom i gotovo neizlječivom ozljedom”, stoji u analizi. Ono što destabilizira državu su radikalni islam kao i ruski utjecaj na Srbe u Republici Srpskoj. Politički lideri Srba i Hrvata, ističe se, vuku poteze koji bi mogli rezultirati raspadom države. Iduće godine obilježava se 20. obljetnica masakra u Srebrenici, a netom prije toga trebali bi napokon biti objavljeni rezultati popisa stanovništva. Sve to, kao i mogući referendum o odvajanju Republike Srpske moglo bi izazvati napetosti, nestabilnosti i zemlju odvesti u novi sukob.

Jad na Kosovu

Amerikanci smatraju kako je Kosovo “jadna zemlja” u kojoj političku nestabilnost dodatno “podgrijavaju” inicijative za ujedinjenje s Albanijom. Sve se to pomno prati u susjednoj Srbiji čiji lideri pregovaraju s kosovskim čelnicima u Bruxellesu koji u posljednje vrijeme zauzimaju sve tvrđi stav. Zemlju trese i val islamskog radikalizma pa zbog toga Bruxelles i Washington moraju izvršiti jači pritisak na albanske lidere kako bi ih se prisililo da provedu ključne reforme.

Iako je Balkan u opasnosti, Foreign Affairs ipak ostavlja tračak nade. Tvrde da, iako brojni političari u sve tri države igraju na kartu nacionalizma, sve je više ljudi spremno odbaciti etničke podjele iz prošlosti. No, to nije dovoljno jer u rješavanje problema moraju se uključiti i političari.

Izvor: direktno.hr

1 comment

  1. ljubazan

    Ova igra se naziva “zarati pa vladaj”da je ovo jedina žemlja,koju je Amerika destabilizirala,to bi bilo jako dobro,najveći kriminalci su upravo Amerikanci,koji destabiliziraju cijeli svijet,one koje oni ne mogu destabilizirati,stalno ih napadaju i okrivljuju,u prvom redu tu mislim na Rusiju,Uvjeren sam da ovo što se dešava u Evropi,sa izbjeglicama i tu amerikanci imaju umiješane svoje prste.Njima je Evropa trn u oku,radi toga što Euro ozbiljno ugrožava dolar !!

Odgovori

Skip to content