Ploče dobile spomenik utemeljitelju moderne hrvatske Države (Video)

U Pločama na trgu ispred crkve svečano je otkriven spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Dva i pol metra visok brončani kip, premazan zlatnom patinom i izrađen u Italiji dar je gradu župnika don Petra Mikića.
-Ispunio mi se jedan od davnih snova, ali ja još uvijek sanjam. Moramo konačno shvatiti da je Bog gospodar povijesti i da sve dođe na svoje. Nama samo treba strpljenje, rad i molitva – rekao je, pločanski župnik don Petar Mikić

Brončani spomenik – visok dva i pol metra – svečano je otkrio predsjednik Tomislav Karamarko. Zajedno s našim saborskim zastupnikom prof. dr. Miroslavom Tuđmanom. Uoči svečanosti, spomenik je prekriven hrvatskom zastavom koju su – nakon svečanog čina otkrivanja – branitelji uručili prof. dr. Tuđmanu.

Obraćajući se nazočnima, Miroslav Tuđmanje istaknuo kako ovim spomenikom Ploče odaju priznanje povjesničaru, političaru i državniku Franji Tuđmanu koji simbolizira nezavisnost, slobodu i samostalnost hrvatske države.
Ovoj svečanosti nazočili su članovi Predsjedništva HDZ-a, predsjednici županijskih, gradskih i općinskih organizacija, saborski zastupnic, predstavnici HDZ-a BiH na čelu s Draganom Čovićem.

U Ploče je u povodu otkrivanja spomenika iz Italije doputovao i Filip Stuflesser, koji zajedno s bratom Robertom, kao peta generacija, vodi stoljetnu umjetničku radionicu “Ferdinand Stuflesser 1875.” u mjestu Ortiseiu, u kojoj je izgrađen spomenik Franji Tuđmanu.

Tuđmanov spomenik izrađivao se oko pet mjeseci, od čega se tri mjeseca odnose na sam umjetnički rad. Modeliran je u Ortiseiu po ideji don Petra Mikića, a lijevanje je obavljeno u Veroni.

M.M./hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content