EVO KAKO SU KINA I ARGENTINA IZAŠLE IZ ARBITRAŽE

VIDEO Škare-Ožbolt otkrila kako su i Kina i Argentina izašle iz arbitraže – Ovo je prvi put u povijesti Arbitražnog suda da se nešto ovako prljavo dogodilo, kaže bivša ministrica pravosuđa o skandalu sa Slovenijom

“Nije Hrvatska jednoglasno raskinula ugovor o arbitraži jer joj je, eto, to sada palo na pamet ili joj stvari ne idu od ruke. Hrvatska je raskinula ugovor iz objektivnog, razumljivog i opravdanog razloga: procedura u postupku se nije poštivala. Ako vam se nakon završenih iskaza umeću papiri onda je to vrlo nisko. Ako se vode razgovori između sudaca koji su nedopušteni onda je to koruptivno. Ovom odlukom je Hrvatska pokazala jedinstvo. S hrvatskim interesima nitko se neće igrati”, rekla je bivša hrvatska ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, gostujući u HRT-ovoj emisiji Hrvatska uživo.

Pozdravljam inicijative koje će uslijediti i s Diplomatskim zborom i sljedeći potez Vlade bi trebao biti na tragu odluke Hrvatskog sabora. Ali potpuno je sigurno da Hrvatska treba tražiti završetak rada Arbitražnog suda, istaknula je Vesna Škare Ožbolt.

Ovo je prvi put u povijesti Arbitražnog suda da se nešto ovako prljavo dogodilo, no i druge države su izašle iz Arbitražnog sporazuma ili nisu prihvatile odluke Arbitražnog suda, napomenula je Škare Ožbolt.

To se dogodilo u slučaju Kine i Filipina. Kina je izašla iz posve drugih razloga, no Arbitražni sud je nastavio raditi. Argentina i Čile su se sporili oko vlasništva tri otoka. Argentina nije bila zadovoljna odlukom Arbitražnog suda i nije htjela ispoštovati odluku, podsjetila je bivša ministrica pravosuđa.

Osvrnula se i na izjavu bivšeg slovenskog ministra vanjskih poslova Dmitrija Rupela da je zadnja mogućnost Slovenije blokirati ulazak Hrvatske u Schengen.

“Ulazak u Schengen bi značio da Hrvatska postaje dio jedinstvenog teritorija i onda nam arbitraža ni ne treba. To ne bi trebao biti poseban pritisak za Hrvatsku jer Hrvatska danas ima jednak status kao i Slovenija. Članica je Europske unije i NATO-a i više nismo u podređenom položaju”, zaključila je Vesna Škare Ožbolt, gostujući u HRT-ovoj emisiji Hrvatska uživo.

Video možete pogledati ovdje.

Odgovori

Skip to content