Kako je Pupovac u Globusu obavio medijsku pripremu za ‘praznovanje’

Oliver Frljić u suradnji sa Srpskim narodnim vijećem i udrugom “Documenta” paralelno s početkom službene kninske proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, priprema velikosrpsko viđenje “Oluje” u Rijeci

Predsjednik UHDDR Rijeka Mile Biondić oglasio se priopćenjem povodom najave organizacije performansa pod nazivom »Drugi rat«, koji će se održati u riječkom HNK Ivana pl. Zajca, u srijedu, 5. kolovoza 2015., kako navodi, s ciljem ponižavanja hrvatskog naroda na praznik Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

”Oliver Frljić u suradnji sa Srpskim narodnim vijećem i udrugom “Documenta” paralelno s početkom službene kninske proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, priprema velikosrpsko viđenje “Oluje” u Rijeci, pa se u našem gradu na državni praznik RH ustvari priprema obilježavanje Dana sjećanja na stradanja i progon Srba, iako se prema Vučićevoj i Dodikovoj odluci spomenuto obilježava na teritoriji Srbije i RS, Frljić se pobrinuo da se u zgradi HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci također podrži velikosrpski mit o progonu Srba iz Hrvatske.

Medijsku pripremu za ovo “praznovanje” obavio je Milorad Pupovac, predsjednik saborskog odbora za vanjsku politiku predsjednik SNV-a i potpredsjednik SDSS-a, te saborski zastupnik, kada je u Globusu prije nekoliko dana izjavio, kako je u “Oluji” Hrvatska protjerala 250 000 Srba, te se time svrstao uz politiku četničkog dvojca; vojvode i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića. Na taj način Milorad Pupovac djelatno revitalizira ciljeve velikosrpske politike, koja je poražena 1995. vojno redarstvenom operacijom “Oluja”.

Frljić će spomenuti sramni čin organizirati u zgradi HNK Ivana pl. Zajca, financiran novcem iz gradskog i državnog proračuna, uz blagoslov političkih struktura koje su Frljića dovele i instalirale za intendanta HNK u Rijeci. Postavlja se pitanje slažu li se naši politički predstavnici u Gradu Rijeci i Gradskom vijeću, te ministarstvu kulture i Vladi RH, s takvom drskom provokacijom u našem gradu, iz kojeg su deseci tisuća naših sugrađana s puškom u ruci stali na put politici koju sada pod obilatom političkom zaštitom lokalnih i nacionalnih vladajućih političkih elita promovira Frljić, Pupovac i Teršelić?

Slažu li se Frljićevi politički mentori s njegovim i do sada jasno izraženim političkim stavovima?;

– “Nesankcionirani zločini su zapravo temelj ove države”.,

– „Diskriminacija je upisana u same temelje Republike Hrvatske. Božićnim Ustavom iz 1990, Srbi su prestali biti narodom i postali nacionalna manjina.“

– “Rat mogao izbjeći uz drugačije vođenu politiku” , a “Ono što se dobilo ratom (neovisna hrvatska država) nije vrijedno jednog ljudskog života.”

Kada bih osobno bio pozvan živjeti i raditi u državi, u kojoj su nesankconirani zločini njezin temelj, diskriminacija manjina upisana kao ustavna kategorija, u takvoj zločinačkoj državi, takvoj moralnoj nakazi, kako Hrvatsku doživljava Frljić, u takvoj državi nikada ne bih niti živio niti radio. Međutim, Frljić prihvaća dužnost intendanta, (za koju nije ispunjavao formalne uvjete) prihvaća i moć, utjecaj i novac, koje to mjesto donosi, nemajući nikakvih moralnih ograda spram onoga što osobno doživljava kao, “Hrvatsko društvo” koje je “toliko impregnirano homofobijom, nacionalizmom i različitim oblicima netolerancije”. Frljić ipak pristaje biti instuticionalni dio toga, prema njegovom mišljenju nakaradnog hrvatskog društva, koje mu se očito gadi.

Ukoliko je itko do sada vjerovao da iza Frljićevih riječi i dijela stoji išta osim patološke mržnje prema postojanju bilo kakve hrvatske države onda nakon ovoga više ne treba imati nikakvih iluzija.”

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content