ŠOKIRAO JE SVIJET: Nekadašnji igrač Manchester Uniteda postao katolički svećenik!

Igrao je za Manchester United, zarađivao previše, propio se i posrnuo, a sada je svećenik!

Nedavno smo pisali o sportašima koji sve više Bogu daju svu slavu, kada su u pitanju njihove medalje i sportski uspjesi! Sve više je i javnih svjedočanstava u kojima sportaši svoje sportske uspjehe, pa i sve što jesu i što imaju, pripisuju Bogu. To je uistinu predivno i poticajno za mlade generacije koje dolaze! A kako Bog može čudesno djelovati, dokazuje i slučaj bivšeg igrača jednog od najboljih i najskupljih klubova na svijetu – Manchester Uniteda. Svaki dječak bar jednom sanja kako bi bilo lijepo igrati za neki ovakav klub, a Philu Mulryneu je to i pošlo za rukom!

Naime, Mulryne, je započeo svoju nogometnu karijeru unutar mlade postave Manchester Uniteda 1994. godine. Međutim, iako je bio iznimno talentiran nikako nije uspio do prve momčadi s Beckhamom, Paulom Scholesom i Nickyjem Buttom koji su svi igrali istu poziciju. Pridružio se Norwichu 1999. i igrao za Ipswich Town, Barnsley, Leyton Orient i poljski klub Legia Warsaw. Bio je omiljen igrač navijačima diljem svijeta, a imao je i sve što je poželio, novac, slavu, žene…

U vrijeme dok je bio nogometaš, Mulryne je hodao s manekenkom Nicole Chapman. Reprezentacija Sjeverne Irske ga je 2005. godine poslala kući nakon što je prekršio disciplinska pravila jer je uživao u alkoholu, kojem se u potpunosti prepustio. Njegova karijera naprasno je prekinuta 2008. zbog ozljede i tada se odlučio vratiti natrag u Irsku. Kako, sada kaže, iako je tada bio shrvan, sada mu jasno da je Bog već tada djelovao u njegovu životu, te da ga je na razne načine odvajao od onoga što nije bio njegov poziv. Nakon pada unutar nogometa, Mulryne se okrenuo dobrotvornom radu, a ubrzo nakon toga, na čuđenje cijelog svog nogometnog tima, on postaje svećenik.

‘To je bio apsolutni šok za nas’, govorili su njegovi suigrači. Bivši suigrač iz Norwicha, Paul Mc Veigh, posjetio je prijatelja u Rimu i kako je rekao, bio je iznenađen njegovom promjenom. ‘Na moje čuđenje, a najvjerojatnije i ostatka nogometnog tima, Phil je odlučio biti katolički svećenik. Bio sam u kontaktu s njim i znao sam da je promijenio svoj život baveći se dobrotvornim radom u kojemu je pomagao beskućnicima svaki tjedan. Ipak, iznenadila nas je njegova odluka, jer je toliko suprotna od onoga što je bio’, rekao je Mc Veigh, koji je dodao da je za njegova posjeta u Rimu primjetio da Mulryne izgleda drugačije nego do tada. ‘Kao da se promijenio iz temelja’, komentirao je njegov suigrač djelovanje Boga na njegov život, a još je napomenuo da je Mulryne bio posve svjestan da ‘trening’ za svećenika nije ni malo lak. Pred njim su bile dvije godine filozofije, kao i četiri godine teologije, kako bi se mogao zarediti za svećenika. Godine 2013. Mulryne je završio svoj trening, a iste godine je i zaređen u redu Dominikanaca u Irskoj. U potpunosti se maknuo od javnog života, dok je njegova obitelj sretno i ponosno novinarima rekla, kako je izrazito sretna jer je njihov sin donio tu veliku i šokantnu odluku kojom je slijedio svoj poziv. I tako sada Mulryne koji je nekada lovio loptu po terenu i uživao slavu svijeta, lovi duše te uživa slavu Gospodnju! Što drugo reči nego da kad Bog djeluje, onda zaista djeluje!

Autor: Zrinka Kasapić/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content