FRANCUSKI I RUSKI PONOS: De Gaulle i Kuznjecov -Tko je moćniji?

Nakon što su jučer mornarički lovci s palube jedinog francuskog nosača aviona ‘Charles de Gaulle’ započeli zračne vojne udare na položaje ISIL-a, ruska ratna mornarica najavila je skorašnju ubrzanu modernizaciju svojeg jedinog aktivnog nosača ‘Admiral Kuznjecov’, koji plovi u sastavu Sjevernomorske flote, a koji bi prema nekim najavama mogao doploviti i do sirijskih obala.

Hoće li se spomenuta dva admiralska broda doista susresti u mediteranskim vodama, ostaje tek vidjeti, no ukoliko njihove posade zajednički počnu djelovati protiv ISIL-a, bit će to jedinstven slučaj u povijesti ratovanja

Dva statusna simbola ratnih mornarica se u mnogočemu razlikuju, ponajviše u samom pogonu te obliku palube. Francuski ‘Charles de Gaulle’ naime ima nuklearni pogon, a za katapultiranje zrakoplova koristi parni katapult, dok avionima na ‘Admiralu Kuznjecovu’ za polijetanje služi zakošena paluba. Sličnost dvaju nosača jest u tome da su radovi na francuskom brodu četiri puta obustavljani zbog probijanja budžeta dok je ruski nosač čak četiri puta mijenjao ime: ‘Riga’, ‘Leonid Brežnjev’, ‘Tbilisi’ i konačno ‘Admiral Kuznjecov’.

Nosači se razlikuju i po dimenzijama, pa tako francuski, nazvan po francuskom generalu i državniku, prazan ima istisninu od 38.000 tona, dužine je 261 metar, širine 64, a gaz mu iznosi devet metara. Najveća brzina francuskog nosača iznosi 50 kilometra na sat, a posadu čini 1.350 članova.

Ruski nosač nazvan po Nikolaju Kuznjecovu, narodnom ministru ratne mornarice Sovjetskog Saveza za vrijeme Drugog svjetskog rata, znatno je veći od francuskog zapovjednog broda. Ukupne dužine 305, širine 72 te gaza od 11 metara, ruski nosač ima standardnu istisninu od 55.000 tona. Maksimalna brzina iznosi mu 56 kilometara na sat dok je krajnji doplov 8.500 nautičkih milja. On naime nije ograničen količinom goriva, koje može trajati godinama, nego tek količinom hrane koju nosi.

Francuski nosač raspolaže flotom od ukupno 40 aviona, među kojima su višenamjenski lovac Rafale M, lovac-bombarder Super Etendard te palubni avion za rano otkrivanje i obavještavanje E-2C Hawkeye, a može ukrcati i višenamjenske borbene helikoptere tipa AS 565 Panther, kao i Dauphin, koji služi za izviđanje i potragu na moru.

https://youtu.be/MeedWSME7TQ

Brodskim oružjem upravlja Senit Combat Management System s mogućnošću istodobnog praćenja 2.000 ciljeva. Brod također ima dva sustava za pretraživanje i praćenje tipa Sagem Vampir. Od naoružanja valja spomenuti četiri vertikalna lansera koji nose rakete zemlja-zrak MBDA Aster 15, potom dva šesterostruka lansera Sadral koji nose projektile malog dometa Mistral, kao i osam 20-milimetarskih topova Giat 20F2 te četiri lansera mamaca koji se nalaze na brodskim bokovima.

Ponos ruske mornarice na svojoj palubi ima dvije eskadrile višenamjenskog lovca Su-33, koji se koristi za zračnu nadmoć, obranu flote i kao zračna potpora, ali može poslužiti i kao izravna potpora u obrani od amfibijskog napada te za izviđanje i rano upozoravanje od mina. Prema nekim najavama, uskoro bi ga trebala zamijeniti mornarička verzija MiG-29K zbog veće pouzdanosti pri slijetanju i polijetanju. U sastavu ‘Admirala Kuznjecova’ su i helikopteri Kamov Ka-27 za protupodmorničku borbu, potragu i spašavanje na moru te transport.

Sam ruski nosač od napadača štiti i 12 protubrodskih raketa Granit dometa 600 kilometara, potom raketni lanser raketa tipa UDAV za protupodmorničku borbu dometa 3.000 kilometara te protuzračni projektili Kinzal i osam topova tipa Kortik, a ‘Kuznjecovu’ jamče obranu od protubrodskih i proturadarskih projektila te navođenih bombi.

https://youtu.be/w7IZu9QYweA

Izvor: tportal.hr

Odgovori

Skip to content