MARIJO POPOVIĆ: Od Buličića do Baldasara; bez rješenja za vojarnu Dračevac

  • Written by:
  • 1 Reply

Za sam početak govora o ovoj zanimljivoj temi, evo podsjetnika o tome što se događalo u prosincu 2003.godine

Splitski gradonačelnik Miroslav Buličić potvrdio je da je Vlada RH Gradu Splitu ustupila kompleks vojarne Dračevac. O tome ga je, kako kaže Buličić, izvjestio predsjednik Povjerenstva za upravljanje imovinom RH Goran Granić, a Povjerenstvo je odluku o tome donijelo na sjednici održanoj prije nekoliko dana. Grad dobiva Dračevac besplatno, rekao je, ali uz uvjet da najam prostora u bivšoj Diokomovoj zgradi u gradskom vlasništvu, kojima se koriste državne službe, smanji na 1,5 eura (do sada od 1,5 do 3 eura) po četvornom metru.

Odluku o namjeni prostora na Dračevcu grad će, kaže Buličić, najvjerojatnije donijeti u siječnju, do kada se očekuje da Vlada donese i odluku o ustupanju bivše depadanse doma JNA u Ulici slobode u kojoj bi bila smještena gradska knjižnica.Kompleks vojarne na Dračevcu, od ukupno 132 tisuće četvornih metara s objektima koji zaprimaju oko 31 tisuću četvornih metara, Hrvatska je vojska napustila još u srpnju. Zanimanje za taj prostor odmah su pokazale tvrtke

Profectus i Sajam Split koje bi ga iskoristile za izgradnju međunarodnog sajamsko-poslovnog središta i Svjetskog trgovinskog centra. Grad Split, uz najavljivanje uspostave proizvodno-poduzetničke zone, svojedobno je razmišljao i o preseljenju nekih srednjih škola i izgradnji stanova iz programa poticajne stanogradnje ili doma za stare i nemoćne osobe.

2

Tako je to bilo 2003. godine, a sada prelazimo  na 2009. godinu
Ugovor o darovanju između Vlade RH i Grada Splita potpisan je 17. siječnja 2009. godine, a procijenjena vrijednost darovanih nekretnina iznosi 266.976.968,40 kuna. Spomenutim ugovorom Grad Split se obvezuje da će u roku od pet godina od donošenja Urbanističkog plana uređenja zone Dračevac privesti darovane nekretnine namjeni (Gradski projekt Dračevac) te da će ishoditi svu potrebnu prostorno plansku dokumentaciju za sakralni objekt – crkvu sv. Križa s pripadajućim zemljištem te je prenijeti u vlasništvo Republike Hrvatske. Predmet ugovora nisu čestice zemljišta na kojima je sagrađena centralna zgrada vojarne Dračevac, a koju sada koristi Ministarstvo pravosuđa za potrebe Općinskog suda u Splitu, a ugovorom se, također, Grad Split obvezuje omogućiti nesmetano korištenje poslovnih prostora Ministarstvu kulture a za potrebe Hrvatskog restauratorskog zavoda do njegovog preseljenja na drugu lokaciju ili trajnog rješenja u sklopu projekta Dračevac.

Na temelju članka 55. Statuta Grada Splita („Službeni glasnik Grada Splita“, broj 33A/08 – pročišćeni tekst i 26/06 – vjerodostojno tumačenje) i članka 34. Poslovnika Gradskog poglavarstva Grada Splita („Službeni glasnik Grada Splita“, broj 1/96 i 25/03), Gradsko poglavarstvo Grada Splita na 224. sjednici, održanoj 27. veljače 2009. godine, donosi

Z A K L J U Č A K
o povjeravanju poslova upravljanja projektom prenamjene bivše vojarne „Sv. Križ“ Dračevac u poslovnu zonu „Splitskoj razvojnoj agenciji“ d.o.o., Split

1. Ovim Zaključkom povjeravaju se poslovi upravljanja projektom prenamjene bivše vojarne „Sv. Križ“ Dračevac u poslovnu zonu, „Splitskoj razvojnoj agenciji“ d.o.o. pod radnim nazivom „Adriatic Bussines Center Split“ – „ABC Split“.
2. „Splitska razvojna agencija“ d.o.o. izradit će: • Plan realizacije Tehnološkog parka u okviru „ABC Split“, kojeg dostavlja izvršnom tijelu na usvajanje • poduzeti radnje potrebne za primopredaju kompleksa, • provoditi konzultacije na pripremi za javno privatno partnerstvo, te • raspisati natječaj za JPP i provođenje procedure do izbora privatnog partnera.
3. Radi realizacije točke 2. ovog Zaključka osniva se Radna skupina za realizaciju Adriatic Bussines Center Split – ABC Split. Na čelu Radne skupine je Koordinator – direktor „Splitske razvoje agencije“ d.o.o., a ostali članovi biti će imenovani iz reda stručnih djelatnika Gradske uprave i „Splitske razvojne agencije“ d.o.o., a po potrebi i druge stručne osobe. Upravna tijela Gradske uprave Grada Splita, na zahtjev Koordinatora, dužna su pružiti stručnu i tehničku pomoć u realizaciji Plana iz točke 1. ovog Zaključka.
4. Zadužuje se Koordinator da dva puta mjesečno podnosi izvješće Gradskom poglavarstvu o stanju realizacije Projekta.

KLASA: 944-01/07-01/0015 URBROJ: 2181/01-12-09-48 Split, 27. veljače 2009. PREDSJEDNIK Ivan Kuret, dipl.ing., v. r.

Dana 28. srpnja 2009. godine pukovnik HV-a Zlatenko Ćutuk, koordninator MORH-ove službe za nekretnine, graditeljstvo i zaštitu okoliša u Splitu predao je ključeve kompleksa bivše vojarne Dračevac zamjeniku gradonačelnika Splita Juri Šundovu. Predajom ključeva i potpisivanjem primopredajnog zapisnika kompleks zgrada i zemljišta bivše vojarne sv. Križ, sveukupne površine 130.766 metara četvornih prešao je „u ruke“ Gradu Splitu.

3

2012. godine iz Ureda gradonačelnika Željka Keruma priopćili su kako navedeni projekt nije moguće relizirati zbog dvojnog vlasništva kompleksa Dračevac i spornosti njegova darovanja.

Povjerenstvo za popis zemljišta Grada Splita u siječnju 2015. istaknulo je da je petogodišnji rok, u kojem je Grad Split trebao privesti namjeni nekretnine na području bivše vojarne Dračevac, istekao 17.01.2014. godine.

4
Aktualnom gradonačelniku Splita Ivi Baldasaru u nemoći i neznanju jedino što je palo na pamet s vojarnom Dračevac jest prijedlog da je splićani vlastitim trudom i radom urede za tisuće izbjeglica koje bez plana i strategije ulaze u RH. U nastavku citiram izjavu gradonačelnika Splita: „U jednom dijelu tog kompleksa je sada Općinski sud, u drugom se odvijaju neke druge aktivnosti, a postoji i dio koji je devastiran te bi se, uz malo truda i novca, temeljito čišćenje, sređivanje prozora i sanitarnih čvorova, mogao dovesti u pristojno stanje. Prema grubim procjenama, tamo bi se moglo smjestiti i nekoliko tisuća ljudi. U slučaju potrebe, dogovorit ćemo i postavljanje šatora i kemijskih WC-a. Pročelnici su danas izašli na teren da točno procjene situaciju, a namjeravamo pozvati i branitelje, posebno splitske brigade, da se uključe u pretpripremne radnje koje ćemo provoditi u koordinaciji s Vladom Republike Hrvatske, Crvenim križem i Državnom upravom za zaštitu i spašavanje”. Postavljam pitanje da li je gospodin Baldasar ikada bio u vojarni Dračevac i zanima li ga uopće rješavanje tog velikog problema.

5

Vojarna Dračevac u Splitu, čija se vrijednost procjenjuje na gotovo 267 milijuna kuna, i dalje je izvan funkcije, a od najavljivanog Adriatic Business Centra nema ništa.Trebao je niknuti tehnološki park s kongresnom dvoranom. Osnivanjem poduzetničke zone Dračevac u prvim godinama zaposlilo bi se 1000 ljudi, a procijenjeno je da bi godišnja dobit u 20 godina trebala iznositi 21 milijun kuna.
Neizravni financijski učinci od zone procijenjeni su na 24,5 milijuna kuna u prvim godinama rada do čak 37,8 milijuna kuna u sljedećih dvadesetak godina.
Zaključak

Nažalost, od velikih planova još uvijek nema ništa. Opustošena i devastirana vojarna Dračevac, koja je simbol Hrvatskog obrambenog Domovinskog rata i legendarne 4.gardijske brigade postala je velika sramota i gradski problem s kojim se do sada nitko nije znao suočiti. Od Buličića 2003. godine do Baldasara danas nijedna gradska vlast nije željela niti je pronašla rješenje za ovaj problem. Što drugo reći nego da je to veliki poraz i sramota svih dosadašnjih političkih struktura koje očito nisu uspjele pronaći vlastiti interes i proviziju u ovom projektu. Apeliramo na aktualnu gradsku vlast da se uhvati u koštac s ovim problemom te od gradske sramote kakva je danas vojarna Dračevac realizira projekt kojim će se pokrenuti gospodarstvo u Splitu i zaposliti veliki broj ljudi. Vjerujem da bismo tada svi bili ponosni na ono što se učinilo dok nam je sada sramotno uopće i govoriti o toj temi. Ukoliko su vam interesi grada Splita i njegovih građana na prvom mjestu pokušat ćete nešto i učiniti za njih.

6

Gradonačelniče Baldasar, kada u gradsku upravu stigne novi automobil možda se odlučite doći u vojarnu Dračevac i vidjeti tu gradsku sramotu.

Mario Popović/Hrvatska udruga Benedikt

 

1 comment

  1. Kornelij

    Odličan primjer krajnje nesposobnosti kakvih u Lijepoj našoj imamo napretek. Znam da će Grad to odšutiti po principu “Psi laju, karavana prolazi”. Na žalost, tako i biva. Pitam se do kada?

Odgovori

Skip to content