Država Hrvatima uzima tri puta više poreza nego što su feudalci otimali kmetovima

FEUDALACU 9 POSTO URODA, CRKVI 10 POSTO ZARADE, A LINIĆU 25 POSTO PDV-A   ‘Siroti’ srednjevjekovni kmetovi morali su feudalcima davati 9 posto svog uroda, a Crkvi 10 posto zarade.

Iz perspektive današnjeg stanovnika Hrvatske kojemu država oduzima najmanje 60 posto svega što zaradi, srednjevjekovni kmetovi su bili- privilegirani.

‘Porezne obveze srednjevjekovnih seljaka kmetova razlikovale su se od vlastelinstva do vlastelinstva, no njihova davanja svodila su se na jednu devetinu priroda od zemlje koji se davao feudalcu i jedne desetine koji se davao Crkvi. Sve u svemu položaj seljaka kmeta nije bio nimalo lagodan’, piše u školskim povijesnim udžbenicima moderne hrvatske države koja svojim građanima u 21. stoljeću na ime poreza oduzima najmanje tri puta više nego što su morali plaćati ‘siroti’ srednjevjekovni kmetovi.

‘Feudalac’ Linić dosjetio se novih nameta

U feudalizmu, koji je nastao na temeljima robovlasništva i nije daleko odmakao, kmetovi su bili ekonomski robovi plemića i kraljeva. Mogli su obrađivati njihovu zemlju, ali su zauzvrat feudalcu morali dati jednu devetinu uroda. Crkvi malo manje, jednu desetinu. Osim davanja u novcu i naturi, feudalci su smislili i radnu rentu ili tlaku – besplatan rad određeni broj dana u godini. Sve u svemu, nekih 20 posto od imovine i rada, ne računajući tlaku, davalo se feudalcu.

A što imamo danas? Gotovo obrnutu situaciju. Danas, ugrubo zaokruženo, najmanje 60 posto onoga što zaradimo i imamo dajemo državi. Prvo od vlastitog rada državi dajemo gotovo polovicu iznosa na ime poreza i doprinosa, a zatim od onoga što ostane za svaki proizvod i uslugu platimo 25 posto PDV-a. Sve druge namete i ‘specijalizirane’ poreze teško je i pobrojiti, a sada se naš ‘feudalac’ Linić dosjetio još jednog izvora svojih prihoda – naših nekretnina. Osim toga, da bi se danas živjelo na ovom feudu treba platiti i slivne vode, općekorisne funkcije šuma, cestarine, radiofrekvencije, RTV pristojbe i bezbroj drugih stvari…

Matija Gubec radio bi u Varteksu

Krajem prošlog tjedna radnici Varteksa pobunili su se jer plaću nisu primili od kolovoza. Što je to nego suvremena besplatna radna renta ili ‘tlaka’? No, za razliku od srednjevjekovne tlake koja je bila točno određena brojem dana u godini, ‘tlaka’ hrvatskih radnika u mnogim tvrtkama nije vremenski ograničena. Prema podacima Ministarstva financija u Hrvatskoj čak 83 tisuće ljudi mjesecima radi a ne prima plaću. Iz njihove perspektive srednjevjekovni kmetovi bili su čak i privilegirani, znali su točno koliko će njihov besplatni rad trajati.

U feudalizmu su stvari bile jasnije i jer se znalo i vidjelo kojem to plemiću odlazi 20 posto onoga što je kmet stekao. Danas nemamo pojma kome sve to dajemo i zašto. Načelno, dajemo Državi. U biti, riječ je o nekolicini nezainteresiranih političara koji raspačavaju novac uzet građanima. Da je Matija Gubec danas živ, radio bi u Varteksu.

Autor: Damir Grund/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content