Četvrti Vidik Fest počeo humanitarnom akcijom: Donirajte potrebitima i pokažite da nisu sami

Predstavljanjem programa ovogodišnje manifestacije, kao i humanitarne akcije “Nisi sam”, u ponedjeljak je započeo četvrti “Vidik fest”, u organizaciji Hrvatske udruge “Benedikt”.

– Kroz ovaj tjedan želimo progovoriti o aktualnim društvenim problemima i pitanjima. Želimo biti odgovorni građani i pokazati kako postoje oni koji polako, ali sigurno mogu mijenjati stvari nabolje. Teme su aktualne, a pod motom “Od cjelovite ekologije do cjelovitog humanizma” pokušat ćemo objektivno progovoriti o nasilju, održivosti zdravstvenog sustava, gospodarenju otpadom, ali i uređenju žnjanskog platoa – najavio je Vide Popović, predsjednik “Benedikta”.

Silvana Dragun, voditeljica “Vidik festa”, upozorila je na potrebe modernog društva.

– Potrebno nam je ekološko i društveno obraćenje, kao i održavanje mentalne higijene. Nasilje se samo simbolički osuđuje, prepadnute žrtve šute. Stoga smo odlučili biti njihov glas i poticati kulturu mira – poručila je Dragun.

otvaranje

Sve do petka, posljednjeg dana programa, na svim će se susretima i tribinama prikupljati novac za humanitarnu akciju “Nisi sam”, koju redovito provodi Konferencija svetog Duje udruge “Sveti Vinko Paulski”.

– Šesnaest godina potrebite pomažemo materijalno i duhovno, kako god znamo i možemo. Trenutačno vodimo brigu o 150 najpotrebitijih splitskih obitelji, pet puta godišnje doniramo im pakete, a pomažemo i kod plaćanja režija, kupnje lijekova, dječje opreme. Važno je napomenuti kako je riječ o velikim obiteljima; jedna ima 14 članova, odnosno dvanaestoro djece. Prikupili smo i 44 jednokratne pomoći za potrebite učenike. Puno je ideja i mogućnosti, a svaka pomoć koju ovog tjedna donirate dospjet će u prave ruke – kazala je Lucija Vlahović, čelnica Konferencije svetoga Duje.

– Teme su aktualne, a ovakav vid aktivizma potrebniji je više nego ikad. U našem društvu velike su podjele, a jačanje civilnog društva najbolje je što nam se može dogoditi – kazao je Igor Baković, gradonačelnikov savjetnik za kulturu, dok je u ime Županije okupljene pozdravio dožupan Luka Brčić.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content