VIDIK-FEST ZAVRŠIO OKRUGLIM STOLOM O UREĐENJU ŽNJANSKOG PLATOA

HRVATSKA UDRUGA BENEDIKT – Tradicionalni VIDIK-fest, koji Hrvatska udruga Benedikt organizira već četvrtu godinu zaredom, završio je jučer okruglim stolom u hotelu Bellevue u Splitu.

Zaključak je sljedeći: „U vrijeme nestašice sredstava, ali i dogovora o planiranim sadržajima, žnjanski plato mora se urediti do početka turističke sezone 2016., počevši od uređenja travnjaka, postavljanja klupa i koševe za otpatke, dosaniranja prilaza plažnim objektima“

Okrugli stol o žnjanskom platou započeo je video prezentacijom sadašnjeg stanja, koje je neugodno iznenadilo sve posjetitelje tribine.

Nakon video prezentacije, uslijedilo je predstavljanje radova studenata arhitekture na temu uređenja Žnjana. Zadaci su bili podijeljeni u tri grupe, pa tako i predstavljena rješenja:

  • prva s plažama i rekreativnim površinama, te minimalnim površinama za gradnju zgrada,
  • druga s nešto povećanom izgradnjom i
  • treća sa znatno većom izgradnjom objekata, vodeći uvijek računa o optimiziranju troškova gradnje.

Studenti su uložili veliki trud te pokazali iznimno dobre projekte i idejna rješenja,
a velika pohvala ide i njihovim mentorima, prof.Šverko, Kezić i Njirić.

Nakon studenata, riječ je uzeo uvodničar Ante Lijić: „Hrvatska udruga Benedikt već godinu dana upozorava na nepodnošljivo stanje na Žnjanskom platou koje traje punih osamnaest godina od formiranja platoa prigodom dolaska blagopokojnog Pape, danas sveca Katoličke crkve, Ivana Pavla Drugog. Istočni dio prema Duilovu, čini sedam hektara potpuno zapuštenog prostora, obraslog samoniklim raslinjem, šikarom – koje se pretvorilo u pravu „prašumu“. Na tom potezu nema ni jedne klupe, nema koševa za otpatke, nema ničega. Zapadni dio donekle je uređen i priveden svrsi, srednji dio žnjanskog platoa koristi se potpuno neuređen, pun prašine i neprimjerenih objekata. Na Žnjanskoj šetnici već sedam godina izbijaju fekalije iz oštećenog kanalizacijskog priključka.

Split, 08.04.2016 - U hotelu Bellevue odrzan okrugli stol o privremenom uredenju znjanskog platoa

Hrvatska udruga Benedikt već je o tome informirala preko svojih portala www.hu-benedikt.hr i www.croative.net, predlažući hitne sanacije, košnju trave, barem djelomično uređenje zapuštenog prostora, ali nažalost bez uspjeha.

Nema senzibiliteta za male zahvate i održavanje postojećih prostora, jer se ne radi o mega-projektima poput Spaladium arene, koji bi vjerojatno, zainteresirali nadležne. Navedeno se ne odnosi samo na aktualnu gradsku vlast, jer je stanje jednako svih osamnaest godina, neovisno o tome tko je obnašao vlast u gradu Splitu.

Na inicijativu udruge, 19. siječnja 2016. godine održan je sastanak s predstavnicima Grada Splita, koji nažalost nije rezultirao nikakvim pozitivnim pomakom, osim već započetog rješavanja sanacije kanalizacijskog priključka stambene zgrade, koji je prouzročio izlijevanje fekalija na šetnicu, unatoč činjenici što se radi o sedam hektara iznimno atraktivnog gradskog područja“.

Predstavnik Županije Splitsko-dalmatinske arhitekt Niko Mrčić upozorio je da termin „privremeno rješenje“ nije dobar, ali i da treba prozvati krivce za katastrofalno stanje Žnjanskog platoa. Naglasio je potrebu za dobrim projektima, te pohvalio iznimno dobra rješenja studenata arhitekture.

Zamjenik voditelja gradskog komunalnog odjela Pave Zaninović napomenuo je: „Plaže su uređene, o njima brine tvrtka “Splitska obala”, te se prostor komunalno održava, ali možda nedovoljno. Zamolit ću”Parkove i nasade”,da dodatno obiđu taj prostor“. Ujedno je istaknuo veliki problem vlasništva nad površinom, a vlasnik je DUDI, koji koči plansko rješavanje.

Iako je Grad najavio svoje predstavnike kao službene, gospodin Zaninović govorio je u svoje osobno ime.

Nino Vela, predsjednik Gradskog kotara Žnjan, istaknuo je svoj kotar kao „elitni“ jedino po računima za komunalnu naknadu, dok je u stvarnosti potpuno zapušten. „Neki dijelovi nemaju ni kanalizacije, prometnice su jedva prohodne, školu ćete teško pronaći, a još teže doći do nje. Nevjerojatna je nebriga grada za nas“ završio je Nino Vela.

Predstavnik Hrvatske udruge Benedikt Ante Lijić složio se s g. Mrčićem da privremena rješenja mogu biti veoma štetna, ali da se ovdje radi o privremenom održavanju površina koja nisu uređena ili su loše uređena, te ih se ne smijemo odreći i prepustit korovu i divljem raslinju. Istakao je primjer jedne višestambene zgrade u kojoj jedan stanar (inače sveučilišni profesor) kosi travu na susjednoj, ranije zapuštenoj parceli veličine cca 1000 m2, samo zato da okoliš njihove zgrade ne bi bio neuredan i zapušten.

„Samo da se uredno kosi trava na žnjanskom platou, već bi sve izgledalo bolje i urednije. Nažalost, Grad Split na istočnom dijelu platoa (prema Duilovu) ne čini baš ništa. Prostor je napušten, unatoč šetačima, rekreativcima i turistima koji prolaze sve do Duilova“, zaključio je ing. Lijić

Predstavnici Hrvatske udruge Benedikt i predsjednik Kotara Žnjan usuglasili su zajedničke zaključke, te još jednom apelirali gradonačelniku o potrebnim minimalnim radovima:

 uređenje travnjaka i raslinja na istočnom dijelu platoa
 popravak šljunčanih prometnica, na kojima se stvaraju lokve
 postavljanje klupa i koševa za otpatke na šetnici do Duilova
 završetak sanacije izlijevanja fekalija na šetnicu.

Nadamo se da će Grad i gradonačelnik Ivo Baldasar uvidjeti o kakvim se malim ulaganjima radi, a kakvu dobiti ima Grad Split, osobito jer se radi o glavnoj gradskoj plaži, koja u ljetnim mjesecima vrvi velikim brojem turista.

Miljenko Marinić/HUB

Odgovori

Skip to content